Stranci imaju pravo na povraćaj PDV-a za auto iz Nemačke

Firmama koje izvoze polovna vozila iz EU u zemlje ne članice Nemačka je ponudila mogućnost povraćaja kupcima poreza na dodatu vrednost (PDV) koji je do sredine ove godine u Nemačkoj bio 19 posto, a sada iznosi 16 procenata, prenose Nezavisne novine.

Da bi građani drugih evropskih zemalja mogli da dobiju povraćaj PDV-a na polovni automobil kupljen u Nemačkoj potrebno je da pronađu prodavca polovnih vozila u Nemačkoj koji tu mogućnost nudi, objašnjavaju u Nemačkom auto-moto klubu (ADAC) i dodaju da neki auto-placevi ne žele da ponude ovu mogućnost, zbog čega građani sami treba da se informišu i zatraže da se ova klauzula unese u kupoprodajni ugovor.

U Klubu kažu da je za povrat PDV-a neophodno da se u roku od najviše tri meseca od kupovine nabavi potvrda sa granice EU da je vozilo prešlo granicu, jer bez te potvrde nije moguće dobiti povraćaj PDV-a, koji opet treba tražiti od trgovca koji je prodao vozilo, a ne od nemačke carine ili Finansijske službe.

Osim na spoljnoj granici EU treba prijaviti kupovinu automobila, isto je potrebno uraditi i u Carinskoj službi Nemačke u samom mestu kupovine, odnosno registracije vozila, a vozilo mora da poseduje i važeću potvrdu o tehničkom pregledu (TUV), koji se u toj zemlji obavlja na svake dve godine.

Naime, u mestu kupovine je potrebno nabaviti probne tablice i formular EUR-1, uz sve ostale formalnosti i takse koje mogu koštati i nekoliko stotina eura, a prodavca vozila treba pitati da li i on nudi ovu vrstu usluge koja može da traje i nekoliko dana od prodaje do izvoza automobila.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор