Po Americi propada 300.000 Volkswagena

Kao posledica „Dizelgejt“ afere, širom Sjedinjenih Američkih Država truli i propada više od 300.000 Volkswagenovih automobila.

Priznanje da je koristio ilegalni softver kako bi uspešno prošao testove za određivanje nivoa emisije štetnih gasova, nemačkog automobilskog giganta je do sada širom sveta koštalo gotovo 30 milijardi dolara.

Vlasnici vozila su u skladu sa nagodbom imali tri opcije: da im VW prepravi automobil kako bi ispunjavao propise za emitovanje gasova, da otkažu lizing ili da prodaju vozilo nazad kompaniji za unapred određenu svotu novca.

Većina vlasnika u SAD je iskoristila treću opciju, zbog čega je VW potrošio oko sedam milijardi dolara na otkup oko 335.000 automobila, od ukupno 475.000 koliko ih je na udaru ove afere. Od tog broja VW-u je dozvoljeno da, nakon sređivanja, ponovo proda oko 13.000 vozila, dok je oko 28.000 morao da uništi, tako da je u SAD-u još preostalo oko 295.000 vozila koja stoje i niko ih ne koristi.

Za njihovo „odlaganje“ tih vozila VW je koristio bukvalno svaki slobodan prostor, od parkinga, preko pustinja i napuštenih skladišta, do celih stadiona. Većina tih objekata je osigurana, međutim, to nije sprečilo lopove da sa parkiranih vozila kradu šta god stignu, a često i cele automobile, koji uglavnom završe van države, jer se ne mogu legalno voziti u SAD, prenosi „b92“.

Još uvek se ne zna šta VW planira sa „odbačenim“ automobilima, iako je portparol kompanije saopštio da se oni redovno održavaju kako bi zadržali dugoročan kvalitet i upotrebljivost. Kada VW od vlasti SAD dobije sve odgovarajuće dozvole, sporna vozila će uništiti, popraviti ili izvesti u zemlje u kojima ispunjavaju zakonske uslove za upotrebu.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор