Stočna pijaca na internetu

made-in-germany-rs-stoka-online-shop

Preko interneta može da se kupi skoro sve, pa i domaće životinje kao što su krava, prase ili ovca. Ni kupci, a ni proizvođači više ne moraju da čekaju na vašare ili stočne pijace, jer trgovinu mogu obaviti „on lajn“, piše „B92“.

Nakon višegodišnjeg zajedničkog rada na raznim projektima za druge, dva mlada programera, Srđan Stupar i Miloš Milić, rešili su da pokrenu svoj privatan posao. Oni su osmislili veb sajt pod imenom „Farmija“, preko kojeg su stočnu pijacu preselili u internet.

– Moja porodica se dugo godina bavila gajenjem stoke. U tom poslu smo shvatili da poljoprivreda nudi mnoge mogućnosti, ali smo se direktno suočili i sa brojnim problemima koje proces kupoprodaje nosi sa sobom. Što se tiče kupaca, u našem slučaju to su i klanice i farme. Klanice moraju da sarađuju i sa nakupcima, ali i da idu kroz sela svojim kamiončićima i kupuju direktono od seljaka. To im predstavlja veći problem, baš kao i trgovina na stočnim pijacama. To je sve dosta komplikovano, a naš sistem bi mogao da im olakša ceo proces nalaženja potrebnih životinja – priča Miloš.

Ovi mladi i ambiciozni programeri pronašli su preko „Startap akademije“ investitora koji je u ostvarenje njihove ideje uložio 50.000 eura. Srpski stočari sada više ne moraju da čekaju vašare koji se održavaju jednom godišnje ili svakog 1. ili 15. u mesecu, da bi kupili stoku koja im je potrebna.

– Prodavcima je drastično olakšano da pronađu životinje koje su im porebne, jer mogu da ih nađu u našem sistemu. Takođe, tu mogu da dobiju i sve bitne informacije o tim životinjama. Tradicionalna kupovina podrazumeva da kupci, dok ne nađu životinju koja im odgovara, moraju da okrenu veliki broj telefona da bi se raspitali i saznali šta im treba. I prodavcima je drastično olakšana prodaja zato što su oni sada u mogućnosti da iz udobnosti svojih fotelja oglase svoje životinje za prodaju – objašnjava Srđan.

Na ovaj sajt prodavci za sada postavljaju slike i informacije o svojom životinjama i svom imanju. Jedna od ideja autora „online“ stočne pijace u budućnosti je i automatsko obaveštavanje registrovanih korisnika o ponudi stoke na tržištu, putem SMS-a i i-mejlom.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор