Što se tiče hrane, Srbija mirna naredne dve godine

Ekonomska kriza usled virusne pandemije nije bitnije uticala na srpsku poljoprivredu, niti je bilo većih problema, poručuje ministar poljoprivrede Branislav Nedimović i dodaje da je, što se tiče žitarica, voća i povrća, Srbija mirna naredne dve godine.

U izjavi za TV Pink on je objasnio da je bilo poteškoća sa plasmanom ranog povrća, jer tada nisu radile zelene pijace, kao i da je bilo problema sa malim mlekarama i tovnim govedarstvom, ali da je država svima izašla u susret ekonomskim merama podrške.

– Što se tiče ratarstva i roda pšenice, kukuruza, suncokreta, ova godina je bila toliko dobra da je mene strah kakva će biti sledeća. Ova godina biće jedna od rekordnih što se tiče celokupnog ratarstva – istakao je Nedimović i podsetio da je u aprilu i maju Srbija izvezla oko milion tona pšenice, jer je imala velike lagere.

Minstar poljoprivrede je rekao i da sa svojim rodom, ali i sa cenom proizvoda, mogu biti zadovoljni i voćari. Kako je rekao, ovih dana je potpisan sporazum između EU i Kine u vezi sa plasmanom poljoprivrednih proizvoda, tako da će sto proizvoda sa geografskim poreklom imati ekskluzivu na kineskom tržištu.

– Naša tri brenda ispunjavaju ove standarde, a to su fruškogorsaki lipov med, ariljska malina i pirotski kačkavalj – rekao je Nedimović i dodao da oni zaslužuiju da uđu u trku.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор