MAN zatvara fabriku u Austriji i otpušta 2.300 radnika

Nemačka kompanija MAN, koja proizvodi teretna vozila i autobuse, donela je odluku da definitivno zatvori svoju fabriku u Austriji, zbog čega će bez posla ostati 2.300 radnika.

Prema rečima predsednika Radničkog saveta MAN-a, Eriha Švarca, uprava kompanije je odlučila da do kraja 2023. godine zatvori proizvodni pogon u Štajerskoj, što je, kako je naglasio, „šamar u lice“ za 2.300 zaposlenih.

Zatvaranje MAN-ovog pogona u Austriji deo je ogromnog paketa štednje, kojim je predviđeno smanjenje broja zaposlenih za ukupno 9.500 i prebacivanje većine fabričkih pogona u Poljsku i Tursku, prenosi agencija Tanjug.

Razvoj i proizvodnja teretnih vozila u Austriji trajali su duže od 100 godina. Pogon u Štajerskoj je izgrađen davne 1914. godine, 1919. je tu počela proizvodnja kamiona, a 1999. austrijska fabrika je preuzela kompletnu proizvodnju kamiona iz lake i srednje MAN-ove serije. U pitanju su vozila sa dve do tri osovine i pogonom na sve točkove. U ovoj fabrici proizvodila su se i specijalna vozila, kao i komponente za druge proizvođače.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор