Stiže porez na sve inostrane digitalne usluge i servise

Srbija od 1. aprila uvodi poreze na sve digitalne servise i usluge iz inostranstva, što je u skladu sa zakonodavstvom Evropske unije, gde se takva praksa primenjuje već više od dve godine, javlja “Steam”.

Krajem prošle godine doneta je odluka da će se u Srbiji PDV naplaćivati i na digitalne proizvode i usluge koje domaćim fizičkim licima prodaju strana pravna lica. Na udaru poreza, uvećanog za čak 20 procenata, prvi će biti domaći steam gejmeri, ali i prodavci domena, različitih streaming usluga (Netflix, Amazon Prime, Spotify), Google proizvodi, mobilne aplikacije i sve ostalo što privatni korisnici kupuju.

Ovo je dobra vest za sve one koji iz Srbije izvoze digitalne usluge i servise, jer će im povećanje poreza pomoći da budu konkurentniji na tržištu, s obzirom na to da svakako plaćaju porez. Međutim, svima onima koji prodaju svoje usluge nama neće biti lako, jer ne postoji iznos do kog ne važi oporezivanje, niti je omogućeno onlajn registrovanje za naplatu, zbog čega su strani prodavci primorani da angažuju u Srbiji poreskog agenta koji će pripremati i podnositi zahteve za povraćaj poreza, piše “Startit”.

Pažnju treba da obrate i domaći startapi koji su registrovani negde drugde, jer kazne za nepoštovanje ovog zakona iznose od 10.000 do dva miliona dinara. Takođe, ukoliko se radi o domaćoj firmi koja kupuje digitalne usluge druge firme iz inostranstva (npr. Facebook ili Google oglašavanje), postoji način za oslobađanje od poreza na dobit po odbitku.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор