Srpske turističke agencije u nemilosti pandemije

Osiguravajuće kuće u Srbiji, iako dugogodišnji partneri turističkih agencija, sada odbijaju da izdaju agencijama polise od insolventosti pod izgovorom da su rizične, iako znaju, kako kaže Milan Vasić, komercijalni direktor Plana Tours-a, da je to jedino moguće rešenje za dalji nastavak poslovanja agencija.

– Da li to znači da mi posle 30 godina uspešnog poslovanja trebamo da zatvorimo svoje poslovnice? Molim i osiguravajuće kuće i naše ministarstvo da hitno reše ovaj presedan koji je zadesio naš sektor – apeluje Vasić i dodaje da se trajno rešenje traži za sve turističke agencije, a ne samo produžetak od tri meseca i dalji nastavak agonije.

On naglašava da bankarske garancije koje se pominju u praksi nisu izvodljive, jer ne postoji korisnik garancije. Takođe, kako kaže, takvo rešenje ne bi zadovoljilo većinu agencija, jer bi garancije dobilo samo njih dvadesetak, prenosi B92.

– Napominjem da postoje male porodične agencije sa 2-3 zaposlena, koje uspešno posluju i nikome ne duguju novac i još jednom molim naše partnere osiguravajuće kuće da budu sa nama i u teškim trenucima, jer pravi partner je tu i u dobru i zlu – dodaje Vasić i tvrdi da bi trajno rešenje bilo da se pravilnik hitno promeni kako bi svaki putnik za svoj aranžman bio pokriven polisom.

On ističe da samo u letnjem periodu preko turističkih agencija svoj odmor organizuje više od 1,5 miliona turista. Kako kaže, to je ozbiljna branša i njeni članovi neće dozvoliti da se neko na ovaj način igra sa njihovim ugledom i poverenjem stečenim kod klijenata.

– Dajem punu podršku svim mojim kolegama, a ima nas preko 5.000, na daljoj borbi i rešavanju ovog za nas najtežeg trenutka od kada postojimo, iako do toga nije došlo našom voljom. Imamo ustavno pravo na rad i istrajaćemo u tome do konačne pobede – poručuje komercijalni direktor Plana Tours-a.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор