Srbija se zadužuje za još 300 mil. €

Vlada Srbije će preko Ministarstva finansija uzeti novi kredit u iznosu od 300 miliona eura. U ovom postupku aranžer je Merill Lynch International, nekoliko finansijskih institucija su zajmodavci, a Global Loan Agency Servicies Limited je agent.

Pozajmica će biti iskorišćena za podršku republičkom budžetu, a biće isplaćena u dve tranše. Prva, u iznosu do 130 miliona eura je sa fiksnom kamatnom stopom, a druga, u iznosu do 170 miliona eura je sa varijabilnom kamatnom stopom.

Fiksna kamatna stopa će biti utvrđena kao petogodišnja euro kamatna svop stopa određena funkcijom EUSA5 na Bloomberg stranici, u 10 časova na datum koji pada dva radna dana pre datuma ugovora o kreditu i iznosi 3,1350%. Varijabilna stopa je bazirana na 6M EURIBOR-u ili nekoj drugoj stopi određenoj kao Benchmark stopa za zamenu, uvećanom za fiksnu maržu od 4,20% godišnje.

Deo kredita sa fiksnom kamatnom stopom država će koristiti, između ostalog, za finansiranje puta Ruma-Šabac-Loznica, projekta izgradnje pruge Bački Breg-Kikinda, kao i za proširenje kapaciteta Luke Sremska Mitrovica, Luke Bogojevo i Luke Prahovo. Ovaj novac bi trebalo da bude iskorišćen i za obnovu i izgradnju objekata javne namene u oblasti zdravstva, prosvete i nauke, sportske infrastrukture, socijalne zaštite, kulture i lokalne komunalne infrastrukture, prenosi eKapija.

Deo kredita sa varijabilnom kamatnom stopom, trebalo bi da bude iskorišćen za finansiranje državnih subvencija za nabavku prirodnog gasa (ne računajući i izuzimajući gas iz Ruske Federacije ili bilo koje sankcionisane zemlje) od strane Srbijagasa, kao i za nabavku električne energije od Elektroprivrede Srbije (EPS).

Prema aranžmanu, kredit će biti otplaćivan u 11 jednakih polugodišnjih rata, pri čemu će prvi datum otplate biti 24 meseca od datuma korišćenja sredstava, dok će krajnji datum otplate biti 84 meseca od datuma korišćenja.

Prvobitni zajmodavci su Merrill Lynch International, Erste Group Bank AG, Alpha Bank S.A, Luxembourg Branch, Bank of America, N.A., acting through its London Branch, VTT Fund Limited, Raiffeisen Bank International AG, Vega Total Return Fund Limited i Atlantic Forfaitierungs AG.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор