Srbija dobila prvi digitalni token

Firmi Finspot iz Beograda Кomisija za hartije od vrednosti (HOV) je odobrila izdavanje “belog papira” za inicijalnu ponudu 35.250 Finspot faktoring tokena, nominalne vrednosti 1.000 dinara, a ukupne vrednosti inicijalne ponude od 35.250.000 dinara.

Srbija je tako dobija svoj prvi digitalni token pod imenom Finspot faktoring token ili skraćeno FIN. Digitalni token je vrsta digitalne imovine i označava nematerijalno imovinsko pravo koje u digitalnoj formi predstavlja jedno ili više drugih imovinskih prava. Može uključivati i pravo korisnika digitalnog tokena da mu budu pružene određene usluge.

Inače, “beli papir” je dokument sličan prospektu kod postupka izdavanja hartija od vrednosti, koji je izdavalac obavezan da objavi i koji sadrži podatke o izdavaocu digitalne imovine, digitalnoj imovini i rizicima, što omogućava investitorima donošenje utemeljenih odluka o investiranju i procenama rizika vezanih za ulaganja u digitalnu imovinu.

Finspot faktoring token imaocu daje pravo na ulaganje u jedan ili više ponuđenih investicionih indeksa, a najviše četiri, koji predstavljaju deo portfolija Finspota. Investicioni indeksi se razlikuju u zavisnosti od roka dospeća i visine kamatne stope, pa vlasnik FIN-a koji je svoje tokene uložio u neki od investicionih indeksa, ima pravo na kamatu po fiksnoj kamatnoj stopi koja dospeva i koja se obračunava po stopi navedenoj u izabranom investicionom indeksu.

Ulaganjem FIN-a u određeni investicioni indeks, imalac postaje investitor i opredeljuje se za visinu kamatne stope (od sedam do 10 posto u zavisnosti od roka dospeća indeksa) i za vremenski period ulaganja, odnosno datum dospeća indeksa (od tri do 12 meseci).

Nakon datuma dospeća indeksa u koji je investiran FIN, investitoru se vraćaju uloženi FIN-ovi njihovim prenosom u njegov blokčejn novčanik, a ostvareni prinos kamate se uplaćuje u dinarima na račun investitora. FIN-ove koji su vraćeni nakon datuma dospeća indeksa, investitor može ponovo da iskoristi za ulaganje u nove investicione indekse koji tada budu u ponudi ili može prodati tokene za dinare, isključivo izdavaocu ovih digitalnih tokena.

Posle odobrenja Кomisije, izdavalac će najkasnije do početka inicijalne ponude digitalnih tokena objaviti beli papir na internet stranici www.finspot.rs, a inicijalna ponuda za upis i uplatu FIN-ova trajaće 14 dana od dana objave.

Zahvaljujući usvajanju Zakona o digitalnoj imovini, Srbija je među prvim zemljama u svetu koje su stvorile jasan regulatorni okvir za oblast digitalne imovine, obezbeđujući pravnu sigurnost i izvesnost za investitore i korisnike digitalne imovine, navodi se u saopštenju Komisije.

Nadzor nad primenom ovog zakona poveren je Narodnoj banci Srbije (NBS) i Кomisiji za hartije od vrednosti, budući da Zakon prepoznaje dve vrste digitalne imovine: virtuelne valute i digitalne tokene. Po oceni Komisije, digitalni tokeni su posebno značajni kao vid alternativnog finansiranja mladih i inovativnih kompanija i startapova.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор