Srbija dobila Centar za sekvenciranje genoma

Juče je na Institutu za molekularnu genetiku i genetičko inženjerstvo u Beogradu počeo sa radom Centar za sekvenciranje genoma, formiran u saradnji sa kineskim partnerom, u čiju je izgradnju i opremanje uloženo 600 miliona dinara.

Prema rečima srpske premijerke Ane Brnabić, u ovom Centru će moći da se prate sve mutacije korona virusa i „više nećemo morati da dobijamo informacije iz sveta, niti da čekamo da nam drugi javljaju šta se dešava, pa tek onda da reagujemo”.

Premijerka je poručila da je Srbija 2016. godine prepoznala globalnu digitalizaciju u okviru “četvrte industrijske revolucije” kao veliku razvojnu šansu i da je od tada urađeno mnogo, što se, uprkos pandemiji, može prepoznati u otpornosti ekonomije, boljem obrazovanju i efikasnijoj javnoj upravi.

– Naš IT sektor raste 25 posto godišnje, a 2021. godina je bila najbolja po rezultatima. Imali smo najveći broj start-ap kompanija, investicija i akvizicija. Veštačka inteligencija, bioinformatika i biomedicina predstavlja korak napred za Srbiju, a procene pokazuju da će tržište biotehnologija do 2027. vredeti 835 milijardi eura – rekla je Brnabićeva.

Ambasadorka Kine u Srbiji Čen Bo je istakla da će otvaranje Centra za sekvenciranje genoma doprineti jačanju sposobnosti Srbije za praćenje novih mutacija koronavirusa, što će, ocenila je, imati veliki značaj za kontrolu epidemije.

– Ovo je nastavak izuzetno uspešne saradnje kineskog naučnog Instituta “Bi-Dži-Aj” i Srbije, od donacije PCR testova i izgradnje dve laboratorije, do otvaranja Centra za sekvenciranje genoma.
Uverena sam da će u budućnosti visoka tehnologija postati novi aspekt saradnje naše dve zemlje – naglasila je Bo.

Direktorka Instituta za molekularnu genetiku i genetičko inženjerstvo u Beogradu Jelena Begović je podsetila da otvaranjem Centra za sekvenciranje genoma Institut ove godine obeležava 35 godina od svog osnivanja. Ona je poručila da otvaranje Centra predstavlja početak neke nove budućnosti za našu zemlju.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор