Spektakularno rušenje 116 metara visokog univerzitetskog solitera u Frankfurtu

made-in-germany-rs-afe-turm01

Frankfurt 2. februar 2014. Još nikada do sada u Evropi nije srušen tako visok soliter, kao što je srušen juče u Frankfurtu. Zgrada Frankfurtskog univerziteta zvanog „Afe-Turm“ visoka 116 metara bila je srušena za svega nekoliko sekundi. Pedeset hiljada tona betona i čelika gromoglasno se srušilo uz ogroman oblak prašine.

made-in-germany-rs-afe-turm02
Za hiruški preciznu i kontrolisanu eksploziju bio je zadužen specijalista za eksploziv Eduard Reisch sa nadimkom „Krater Edi“, koji je za ovaj izuzetno težak i odgovoran posao utrošio skoro tonu ekspoziva. „Sve je prošlo kao što je i bilo planirano“, potvrdio je nekoliko minuta posle eksplozije nadležni službenik policije koji je bio odgovoran za sigurnost ove akcije. Ukupna nanesena šteta prilikom eksplozije iznosi zanemarljiva tri prozora na obližnjem hotelu.

made-in-germany-rs-afe-turm03
Ovom spektaklu u sred grada prisustvovalo je više od 25 000 posetilaca koji su se nalazili u sigurnosnoj zoni, udaljenoj od objekta u radijusu od 250 metara. Na licu mesta našle su se i brojne televizijske i novinarske ekipe kako bi snimale i izveštavale uživo o zbivanjima. Da se isplanira bezbendo i uspešno sprovede rušenje AfE solitera u centru Frankfurta, bilo je potrebno više od 500 pomoćnika.

Na placu srušene zgrade nastaće dva nova solitera visine od 100-140 metara u kojima će se mešovito nalaziti kako kancelarije i stanovi, tako i trgovinski i objekti kulture. Završetak izgradnje planiran je 2019-2020. godine.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор