Gradnja autoputa kroz Srbiju napreduje

made-in-germany-rs-autoput-u-izgradnji

Desna cev tunela Bancarevo na istočnom kraku autoputa Koridora 10 dužine 705 metara, probijena je krajem marta, na deonici Prosek – Crvena reka, izmedu Niša i Bele Palanke. Ugovorena vrednost ovih radova iznosi 19,8 miliona eura.

Cena opremanja tunela procenjena je na 3,4 miliona eura i biće predmet posebnog ugovoranja, saopsteno je prilikom probijanja tunela, a prenela je agencija „Tanjug“.

Na tunelu Bancarevo radi se i na probijanju leve cevi, čiji je ceo profil završen u dužini 380 od ukupno 678 metara. Do sada je na iskopu obe cevi izvađeno više od 60.000 kubnih metara materijala. Kako se dalje navodi, prosečno dnevno napredovanje tunelskog iskopa je od dva do pet metara, a radovi se odvijaju neprekidno 24 časa u dve smene, sedam dana u nedelji.

Tunel Bancarevo je treći tunel od osam, koliko je planirano da bude probijeno u Srbiji tokom ove godine, a naredne godine biće probijena još četiri. Ukupno treba da se napravi 12 tunela, a na 11 su radovi u toku.

U ovoj godini na Koridoru 10 i Koridoru 11 biće izgrađeno ukupno 50 kilometara autoputa pod asfaltom. Polovinom 2016. godine autoput na Koridoru 10 treba da bude završen u potpunosti, kao i deo autoputa na Koridoru 11.
Ukupna dužina istočnog kraka Koridora 10, od Proseka kod Niša do granice sa Bugarskom, iznosi 86,9 kilometara. Na istočnom kraku Koridora 10 u ovoj godini biće završeno najmanje 12 kilometara autoputa u punom profilu.

Trenutno se u Srbiji gradi i 238 mostova. Za sada je uspešno završeno 65 od 144 mosta koja treba da budu gotova u ovoj godini, dok će u sledećoj godini biti završena i preostala 94 mosta.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор