Širi se talas radničkih protesta u Srbiji

ŽELEZNICA – Premijerka Srbije Ana Brnabić sastala se u petak sa predstavnicima sindikata četiri železnička preduzeća, sa kojima je razgovarala o socijalno-ekonomskom položaju zaposlenih u železničkom sektoru.

U saopštenju vlade Srbije se navodi da su se razgovori ticali metodologije, koeficijenata i visine zarada, kao i da su se „sagovornici dogovorili da se u istom sastavu organizuje novi sastanak na kom će se razgovarati o pronalaženju mogućnosti za poboljšavanje položaja zaposlenih u ovom sektoru u skladu sa zakonom“.

Sastanku su prisustvovali ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić, predstavnici Ministarstva finansija i Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, prenosi agencija Tanjug.

ZDRAVSTVO – Srpska premijerka se sastala i sa predstavnicima Sindikata zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti kako bi im iznela konkretan predlog koji bi u okviru raspoloživih sredstava za plate rezultirao poboljšanjem ekonomskog položaja nemedicinskog osoblja.

Predložena rešenja biće predmet sporazuma koji bi potpisali predstavnici vlade i sindikata. Obe strane su se saglasile da će nastaviti sa radom u cilju izmene Uredbe koja definiše koeficijente za obračun i isplatu plata, čime bi se dodatno poboljšao položaj svih zaposlenih u zdravstvenom i socijalnom sektoru.

Sastanku u vladi prisustvovali su i ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nikola Selaković, predstavnici Ministarstva finansija i direktorka Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje Sanja Škodrić, prenosi agencija Fonet.

POŠTA – Dok vlada tvrdi da je obustava rada u Javnom preduzeću “Pošta Srbije” okončana potpisivanjem sporazuma sa reprezentativnim sindikatima, poštari koji štrajkuju od 24. oktobra poručuju da je njihov protest spontan I da nema veze sa sindikatima, kao i da se nastavlja sve do ispunjenja zahteva o povećanju zarada u iznosu od najmanje 30 procenata. Kako za list Danas kaže poštar iz Beograda Srđan Popadić, razlog za spontanu obustavu rada poštara nije obest već gladni stomaci, jer su primanja u preduzeću veoma niska i većina zaposlenih zbog toga jedva sastavlja kraj sa krajem,

Ovo javno preduzeće pozvalo je u petak sve zainteresovane da se prijave za poslove dostavljača i poštara u radnoj jedinici u Novom Sadu.

POLJOPRIVREDA – Uz blokade puteva koje su nešto duže nego prethodnih dana, u gradovima širom Srbije nastavljeni su protesti poljoprivrednika koji traže bolje uslove za agrar.

Zemljoradnici, koji od 13. novembra blokiraju ulaz u rafineriju Naftne industrije Srbije (NIS) u Novom Sadu, za danas su najavili dodatnu radikalizaciju protesta. Oni su od 11 sati počeli blokadu na izlazu iz novosadskog naselja Šangaj, propuštajući vozila na pola sata. Potom će od 14 časova blokirali ulaze i izlaze na autoput kod Kaćke petlje, javlja agencija Beta.

Kako je za Radio Slobodna Evropa (RSE) potvrdio Jovan Jovanov, jedan od organizatora protesta u Bavaništu kod Pančeva, u tom mestu se protest nastavlja danas od 7 sati ujutru, blokadom puta Kovin – Pančevo u trajanju od po dva i po sata nakon čega se vozila propuštaju na 15 minuta, a potom se put ponovo zatvara.

Srpski zemljoradnici traže gorivo bez akciza koje sada čine više od polovine njegove cene, subvencije po hektaru od 300 eura i povećanje cena žitarica i drugih poljoprivrednih kultura. Takođe, zahtevaju i da se cene poljoprivrednih proizvoda formiraju po tržišnom principu, bez intervencija države, povećanje premija za mleko i podsticaje od 340 eura po kravi.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор