Simensove turbine za prvu evropsku hidroelektranu

Prva hidrocentrala u Evropi napravljena je u Užicu po Teslinim principima polifaznih struja, na osnovu odluke akcionara takačke fabrike, kojima je bio potreban jeftin i siguran izvor energije, a izgradnju postrojenja je podržala i vladarska porodica Obrenović.

– U sprovođenju njihovih namera pomogao im je ugledni profesor Đorđe Stanojević koji je zaključio da u reci Đetinji ima dovoljno vodene snage za proizvodnju električne energije. On je nabavio i Simensove turbine i generatore, a oprema je iz Pešte i Beča vozom stigla do Kragujevca. Kako Užice u to vreme nije imalo prugu, oprema je prebačena na drvena kola koja su vukla šest pari volova. Karavan je do Užica putovao mesecima, pa su mnogi Srbi milili da je u pitanju seoba naroda – ispričala je za agenciju Rina kustos muzeja u Užicu Zagorka Milićević.

Kada je oprema napokon stigla, Užičani su odmah krenuli da pripremaju gradnju, a kamen temeljac je u maju 1899. godine postavio lično kralj Aleksandar Obrenović, u čiju čast je prva evropska hidroelektrana i zvanično puštena u rad 2. avgusta, baš na njegov rođendan.

– Mali broj Užičana je uopšte smeo da prisustvuje otvaranju, jer im nije bilo jasno kako to struja i voda mogu da se spoje, da žica prođe kroz tavan, a da kuća ne eksplodira. Mislili su da će doći do neke velike eksplozije – navodi Milićevićeva.

Prva struja koja je potekla iz užičke elektrane pre podne se koristila za potrebe tkačke fabrike, a posle podne za oosvetljavanje grada, pojednih kafana, dućana i mehana, i plaćala se po sijalici. Hidrocentrala je radila sve do 1973. godine, a oprema je i nakon 120 godina ostala ispravna i sačuvana. Brojne strane delegacije i ambasadori koji posećuju Srbiju obilaze ovaj svojevrsni spomenik koji predstavlja jedan od najvećih turistčkih potencijala Grada Užica.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор