Simens Srbija isporučio Nirnbergu prvi tramvaj

Nemačka kompanija Simens Mobiliti Srbija poslala je za Nirnberg svoj prvi tramvaj proizveden u kragujevačkoj fabrici. U pitanju je prvi od ukupno 12 Avenio tramvaja koliko ih se u Srbiji pravi za potrebe tog nemačkog grada.

Zajedno sa metro vozovima G1, koje takođe pravi Simens Mobiliti, tramvaji proizvedeni u Šumadiji biće okosnica modernizacije javnog gradskog prevoza u koji grad Nirnberg aktivno investira. Montaža tog kontigenta tramvaja počela je na leto 2021. godine i proizvodnja je još uvek u toku, navodi se u saopštenju kompanije, a prenosi RTS.

Inače, Avenio tramvaji su zasnovani na modularnom pristupu proverenih sistema i komponenti koji omogućavaju prilagođavanje potrebama kupaca, što za Nirnberg podrazumeva dužinu vozila od 36,9 metara, širinu od 2,30 metara, najveću brzinu od 70 kilometara na čas i kapacitet za smeštaj 218 putnika.

Simensova fabrika u Kragujevcu je počela sa proizvodnjom komponenti za vozila u leto 2018. godine, a 2020. se prihvatila završne montaže i puštanja u rad kompletnih šinskih vozila, odnosno Avenio tramvaja za odabrane projekte. Nirnberg je treći evropski grad za koji kragujevacka fabrika pravi ove tramvaje.

“Simensova fabrika u Srbiji trenutno zapošljava više od 850 radnika, a raspolaže i sa inženjerskim centrom koji privlači vrhunske lokalne inženjerske talente, dajući važan doprinos proizvodnom i inženjerskom otisku kompanije Simens Mobiliti u Evropi”, dodaje se u saopštenju kompanije.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор