Rekordno poskupljenje studentskih soba u Nemačkoj

U Nemačkoj se i ove godine nastavlja trend porasta cena stambenog prostora za studente, tako da u većim gradovima za studentsku sobu u proseku sada treba izdvojiti 700 eura, Studentske sobe su najviše poskupele u Heidelbergu, Oldenburgu i Berlinu.

„Smeštaji za studente su i ove godine poskupeli i to u proseku za 6,2 posto više nego prošle godine“, navodi se u Izveštaju o studentskom smeštaju koji su zajednički predstavili Institut za nemačku privredu (IW) i Finansijski servis MLP.

U proseku, najviše za sobu plaćaju studenti u Minhenu i Frankfurtu (700 eura), dok soba u Berlin košta 650 eura mesečno sa režijama. Najpovoljnije žive studenti na istoku Nemačke, pa u Kemnicu i Magdeburgu studentska soba prosečno košta oko 300 eura.

U poslednjih desetak godina najdrastičnije su rasle cene u Berlinu, gde se još 2013. studentska soba mogla iznajmiti u proseku za oko 300 eura, prenosi Fenix magazin.

Razlog za ovako drastično poskupljenje stambenog prostora je rekordno doseljavanje u Nemačku, smanjenje stanogradnje, kao i sve veći broj stranih studenata u toj zemlji, s obzirom na to da je Nemačka, prema poslednjim podacima iza SAD i Velike Britanije, treće najpopularnije odredište za studiranje.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор