Od oktobra se uvode promene za nemačke penzionere

Za nemačke penzionere će se puno toga promeniti od oktobra ove godine, a posebno za dve grupe. Naime, svatko rođen u novembru 1957. moći će bez ikakvih odbitaka da ode u standardnu starosnu penziju sa 65 godina i 11 meseci života.

Odlazak u penziju bez odbitka čeka i one koji su rođeni u avgustu 1959. godine, ukoliko imaju 45 godina staža, Njima je omogućen odlazak u penziju sa 64 godine i 2 meseca, a važno je samo da podnosu zahteve za penziju, jer se penzija ne dodeljuje automatski, prenosi Feniks magazin.

Za penzionere 2. oktobra ističe i rok za poresku prijavu za 2022. godinu, budući da je rok prvobitno trebalo da se završi u julu ove godine, ali je produžen za dva meseca. Takođe, subvencije troškova grejanja na drva, naftu ili druga goriva koja nisu cevovodna, takođe prestaju da važe, a zahtev za nove subvencije se može podneti do 20. oktobra. Visina ove naknade iznosi 80 posto dodatnih troškova za potpomognuti energent, ili najviše 2.000 eura po domaćinstvu.

Od oktobra se menja i zakonski rok za podnošenje zahteva za utvrđivanje potrebe za negom i nivoom pomoći. Ukoliko je zakonski rok prekoračen, fondovi će morati da plate osiguranoj osobi 70 eura po nedelji kašnjenja, navode nemački mediji.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор