Jednokratna pomoć za nemačke studente, radnike i penzionere

Kako bi ublažila posledice poskupljenja energenata, nemačka vlada je odlučila da studentima i polaznicima stručnih škola isplati po 200 eura jednokratne pomoći, dok će zaposlenima i penzionerima isplatiti po 300 eura.

Od ove mere, koja je deo paketa državne pomoći za ublažavanje finansijskih posledica poskupljenja energenata, a posebno gasa, koristi bi trebalo da ima oko 3,4 miliona studenata i polaznika stručnih škola u Nemačkoj.

Da bi imali pravo da podnesu zahtev za isplatu novca na posebnom sajtu, studenti treba da ispune uslov je da su 1. decembra ove godine upisani na neki od fakulteta u Nemačkoj, kao i da imaju regulisan boravak u toj zemlji.

Studentima slabijeg materijalnog stanja, koji su u programu državnog kreditiranja školovanja, uz ovih 200 eura, predviđena je i isplata još po 575 eura pomoći za porasle troškove grejanja, prenosi Indeks.

Kao deo paketa finansijske pomoći, i zaposleni i penzioneri će dobiti od države po 300 eura. U sklopu tog paketa, predviđena je naplata računa za gas za decembar i uvođenje gornje granice cene gasa od marta sledeće godine.

Za ukupno tri paketa državne pomoći savezne vlade ukupno je izdvojeno preko 300 milijardi eura, sa ciljem da se amortizuju finansijske posledice značajnog rasta cena energenata.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор