Rekordna vrednost nemačkog berzanskog indeksa DAX

Nakon što je u četvrtak ojačao za 1,4 procenta, nemački berzanski indeks DAX je po prvi put dostigao 17.002 boda, osnažen izgledima da će ključne kamatne stope uskoro početi da padaju.

Tokom porasta na kraju godine sa najnižeg nivoa u mesecu oktobru, DAX indeks je prošle nedelje nadmašio svoju najvišu četvoromesečnu vrednost, da bi zatim svakodnevno rekordno nastavio da raste, prenosi Seebiz.

Američke Federalne rezerve (FED) prošle nedelje su zadržale nepromenjene svoje ključne kamatne stope, a njihova privredna prognoza sugeriše da će u 2024. godini verovatno biti tri smanjenja kamatnih stopa za ukupno 0,75 procenata, što je premašilo prethodna očekivanja trgovaca.

I Evropska centralna banka (ECB) je prošle nedelje odlučila da ne menja kamatne stope, kao i Banka Engleske (BoE), a evropski investitori očekuju da će smanjenje kamatnih stopa početi u aprilu.

Rekordna vrednost DAX indeksa u suprotnosti je sa lošom ekonomskom situacijom u Nemačkoj. Međutim, akcionari često nisu fokusirani na trenutnu situaciju, već na buduću dobit. Takođe, većina od 40 kompanija uvrštenih u DAX indeks ima međunarodnu prisutnost.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор