Rekordna godišnja inflacija u Nemačkoj

U Nemačkoj je prošle godine život poskupeo za 7,9 procenata, upravo koliko iznosi i godišnja stopa rasta potrošačkih cena, a takav slučaj nije zabeležena još od osnivanja SR Nemačke 1949. godine.

Iako je u Nemačkoj inflacija usporila u decembru, godišnji bilans je nepovoljan zbog ranijeg naglog skoka cena energenata i hrane. Prema podacima pokrajinskih zavoda za statistiku, inflaciji je prošlog meseca doprinela i hitna jednokratna pomoć kojom je država rasteretila korisnike gasa i daljinskog grejanja, saopštio je Savezni zavod za statistiku (Destatis) svoje preliminarne procene, a prenosi agencija DPA.

Potrošačke cene su u decembru bile za 8,6 posto veće nego u istom mesecu prethodne godine. Nakon rekordnih 10,4 posto u oktobru, stopa inflacije se u novembru zadržala na 10 podsto, dok su potrošačke cene, od novembra do decembra, pale za 0,8 posto.

Zbog rata u Ukrajini i problema u lancima snabdevanja, cene energenata i hrane su rasle mesecima unazad. Tako su nemački potrošači u decembru morali da izdvoje 24,4 posto više novca za energente nego godinu dana ranije, dok su cene hrane za godinu dana skočile za 20,7 procenata.

Nemačka subvencijama vrednim milijarde eura pokušava da rastereti kompanije i potrošače. Ograničenje cena struje i gasa ove godine bi trebalo da ublaži posledice poskupljenja za građane i kompanije. Ekonomisti pretpostavljaju da će to usporiti inflaciju, ali da nema naznaka da će cene naglo pasti.

Podizanjem kamatnih stopa, Evropska centralna banka (ECB) od prošlog leta nastoji da ohladi inflaciju u eurozoni, jer ukoliko krediti postanu skuplji, usporiće se tražnja. Na taj način se može suprotstaviti visokoj inflaciji, ali veće kamate predstavljaju opterećenje za privredu koja je već oslabljena zbog rata.

Posle četiri uzastopna podizanja kamatnih stopa u protekloj godini i ključne kamatne stope od 2,5 posto, ECB još uvek ne vidi kraj borbe protiv rekordno visoke inflacije, što je sredinom decembra potvrdila i predsednica ECB Kristin Lagard, poručivši da je „pred nama dug put“.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор