Regionalna deponija Pirot gradi nova postrojenja

Daljim planom razvoja Regionalna deponija Pirot biće izgrađen izgradnja Centra za upotrebljive stvari i kompostana za proizvodnju komposta.

Prema rečima direktor pirotske deponije Nebojše Ivanova, Pirot je jedan od retkih gradova gde uveliko funkcioniše zaokruženi sistem prikupljanja otpada sa primarnom selekcijom, kako u domaćinstvima, tako i van njih, a zatim se otpad razvrstava i šalje dalje na reciklažu, prenose Pirotske vesti.

Ovaj moderan objekat je jedinstvenom i po tome što otpad posmatra kao resurs, a ne kao problem, što je osnova filozofije cirkularne ekonomije koja se u Regionalnoj deponiji Pirot već uveliko ostvaruje.

– Jedna od novina na Regionalnoj deponiji Pirot jeste i izgradnja Centra za upotrebljive stvari u okviru kojeg bi se predmeti koji još uvek mogu da se upotrebljavaju, a iz nekog razloga su završili na deponiji, poput starog nameštaja, kreveta, stolova i stolica, reparirali i nudili kupcima po socijalnim cenama – kaže Ivanov.

Inače, tokom ove godine pirotska deponija je isporučila reciklažnoj industriji 70 tona plastičnih flaša. Budući da u jednoj toni ima 20.000 plastičnih flaša, to znači da je ukupno prikupljeno više od 1.4 miliona komada plastične ambalaže koja je, umesto porad reka, izletišta ili na ulici, završila na deponiji odakle je poslata na reciklažu

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор