Reciklažni centri, otvoreni u Bikovu, Bačkoj Topoli, Kanjiži i Senti

Žitelji severa Vojvodine moći će ubuduće da otpad iz svojih domaćinstava šalju na preradu u četiri nova reciklažna centra koja su prošle sedmice otvorena na Regionalnoj deponiji u naselju Bikovo i na transfer stanicama u Bačkoj Topoli, Kanjiži i Senti.

Građani će plastiku, drvo, staklo, tekstil i drugi otpad moći sami da odnesu u reciklažne centre, u kojima se prihvat takvog otpada neće naplaćivati. Direktor Regionalne deponije Gligor Gelert kaže da će za neke vrste otpada, poput građevinskog, postojati limit, a da će se u centrima vršiti njegova primarna selekcija, nakon čega će se slati na dalji tretman i odlaganje, prenosi subotica.com.

Reciklažni centar za područje Subotice za sada funkcioniše samo pri Regionalnoj deponiji, ali zamenik gradonačelnika Imre Kern najavljuje da će se za odlaganje smeća obezbediti još nekoliko lokacija. Kako je objasnio, lokalna samouprava radi i na nekim drugim sistemima, tako da će uskoro u Čantaviru biti predstavljen mobilni sistem reciklažnog dvorišta, koji je možda čak i pristupačniji.

– Mislim da je izuzetno važno što sve ovo radimo u koordinaciji sa Ministarstvom za zaštitu životne sredine i smatram da je subotička regija i u ovoj oblasti jedna od vodećih u zemlji – rekao je Kern.

Na Regionalnoj deponiji u Bikovu sakupi se gotovo 67,5 procenata celokupnog otpada iz Subotice, što znači da će u taj reciklažni centar samo tokom ove godine biti dopremljeno oko 52 hiljade tona otpada.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор