Bolovanje se u Srbiji skraćuje na 2 nedelje

Kako bi se sprečile zloupotrebe, u Srbiji će lekari opšte medicine ubuduće moći da otvore bolovanje pacijentima najduže na dve nedelje, a ne na dva meseca kao do sada, nakon čega će morati da idu pred komisiju kako bi ga produžili, najavila je ministarka Danica Grujičić.

– Kao Unija poslodavaca mi već godinama ukazujemo na pojavu zloupotrebe bolovanja, jer smo na osnovu razgovora dolazili do podataka da pred sezonske poslove bude najviše prijava za bolovanje – rekla je na TV Prva Jelena Jevtović iz Unije poslodavaca Srbije i dodala da je prošle godine više hiljada ljudi neopravdano koristilo bolovanje.

Prema rečima Radice Ilić, predsednice sindikata medicinskih sestara i tehničara Srbije, na ovaj način se dovode u sumnju lekarske procene.

– Bolovanja su u ogromnom procentu zbog teških bolesti. Kako ćemo iskontrolisati kad neko ima duševni bol? Koja je komisija koja će to kontrolisati? Ukoliko ovo prođe, tražićemo saveznike da se ovome usprotivimo. Poslodavci pokušavaju ovo godinama da nametnu, a mi kao sindikat ističemo da su radnici već i više nego ekploatisani. Neopravdan odlazak na bolovanje treba sprečiti i mi smo preporučivali poslodavcima da opštim aktima uveku neku kontrolu – rekla je Ilićeva i dodala da su podaci u koje imaju uvid dobijeni od poslodavaca.

Prema predlogu ovog Zakona, koji je trenutno na javnoj raspravi, izuzetak od novog pravila za odlazak na bolovanje bile bi trudnice, kao i onkološki pacijenti koji prolaze višemesečnu terapiju, ili pacijenti koji su tek izašli iz bolnice nakon teške kardiohirurške operacije.

– Mi smo na kliznom terenu. Dovodimo li u pitanje verodostojnost bolovanja ili zloupotrebu? U vremenu u kom danas živimo sigurno tvrdim da onaj koji uzme bolovanje je sigurno bolestan i to mu je neophodno. Ovaj zakon apsolutno ne bi smeo da se nađe ni na javnoj raspravi ni u Skupštini jer diskriminiše ljude koji su bolesni i rade preko svojih mogućnosti. Zbog čega bi postojala komisija koja bi kontrolisala rad jednog lekara? Previše se zadire u prava radnika – rekla je Ilićeva i poručila da ovo pravilo ne bi trebalo da se uvede.

Ona je istakla da radnik koji je stvarno bolestan ne treba da dolazi na posao, jer će mu poslodavac naći zamenu ili će se angažovati neko novi ako bolovanje traje duži period.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор