Rad turističkih agencija će od oktobra biti praćen

Turističke agencije u Srbiji će od oktobra biti u obavezi da sve podatke o poslovanju unose u Centralni informacioni sisitem (CIS), što će unaprediti sistem zaštite građana od eventualnih zloupotreba u radu pojedinih agencija najavila je pomoćnica ministra turizma Dunja Đenić.

– Dobićemo dobru bazu podataka sa jasnim uvidom u određeni način poslovanja agencija. To će biti instrument putem kojeg će se izdavati potvrde o garanciji putovanja. Na osnovu evidencije prodatih turističkih putovanja moći će da se pratiti visina prometa turističkih agencija.. Mi nećemo pratiti finansijske tokove, jer nam to nije u nadležnosti, pratićemo i propisaćemo obavezu da svaka turistička agencija evidentira ugovore o posredovanju – rekla je Đenićeva.

Kako je objasnila, da bi jedan posrednik mogao da prodaje ugovore, odnosno putovanja organizatora, mora imati potpisane ugovore o posredovanju i mora imati evidentirane ugovore u CIS sistemu, a moraće da evidentira i ugovore sa trećim licima koja su pružaoci usluga, kao i prodate ugovore o turističkim putovanjima.

– Na taj način turistička inspekcija će imati uvid u svaki ugovor o putovanju, a i svaki putnik će uz garanciju o putovanju dobijati verifikacioni kôd putem kojeg će moći da proveri sve podatke sa date potvrde i da se uveri da je agencija izdala validan ugovor. Što se tiče samog koda, planirano je da sistem bude pušten u rad početkom oktobra i od tog momenta sve agencije će biti u obavezi da sve ugovore i prodate aranžmane unose u taj sistem – rekla je Đenićeva za agenciju Tanjug.

Ona je istakla da, ukoliko se agencija ugasi ili loše posluje, putnici mogu da svoja prava potraže na više načina, pre svega da se obrate turističkoj agenciji, budući da je Zakonom o zaštiti potrošača i Zakonom o turizmu propisano da svaki putnik može da se obrati za naknadu poslovnici, a ukoliko je agencija prestala sa radom, onda može da se obrati turističkoj inspekciji podnošenjem prijave putem mejla ili lično u Ministarstvu turizma.

– Inspekcija tada izlazi na teren i utvrđuje nepravilnosti, ali nema nadležnost da naloži agenciji povraćaj novca, pa u takvoj situaciji putnik treba da se obrati sudu. Ukoliko je došlo do stečaja ili bankrotstva, novac se može nadoknaditi iz stečajne mase, ali kada govorimo o organizatorima putovanja, za to i služi garancija o putovanju, da se mogu obeštetiti putnici važećim garancijama o putovanju – poručila je Đenićeva.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор