Putovanje autobusom od sada sa jednim koferom

Za putovanje autobusom na more preko turističke agencije važe nova pravila što se tiče prtljaga, te putnici više neće moći da nose po nekoliko kofera i torbi i kojekakve rekvizite, već samo jedan kofer težine do 23 kilograma.

Uz jedan kofer, biće dozvoljeno unošenje i jednog ručnog prtljaga koji može da stane u spremište iznad sedišta. U slučaju da prevoznik ima mogućnosti da primi još dodatnog prtljaga, za njega će putnik morati da plati 30 eura koferu ili torbi, saznaje Kurir.

Kako je naglasio direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija (JUTA) Aleksandar Seničić, tokom prethodnih godina velika količina prtljaga je prevoznicima predstavljala ozbiljan bezbednosni problem.

– Bunkeri mogu da prime određenu količinu prtljaga, a težina tog prtljaga može da napravi ozbiljne tehničke probleme na autobusu. Ubacivali su ljudi sve što im je padalo na pamet, nosili su puno hrane, svega i svačega, a to pritom po nekim carinskim propisima nije ni dozvoljeno. Tih 23 kilograma je ozbiljna količina prtljaga, ne iseljavate se iz zemlje, već idete na odmor! Sve preko toga može biti opasno i rizici su previše veliki da ih mi preuzimamo na sebe – rekao je Seničić i naglasio da nije bilo drugog načina da se putnici uvedu u normalu.

On je objasnio da su se koferi gurali po sedištima, što je opasno jer, ako autobus naglo zakoči, prtljag može da povredi nekoga, a prevelika količina stvari uticala je i na kvarove autobusa, što opet može da dovede do saobraćajne nezgode. Čak se dešavalo, navodi, da od težine tolikog prtljaga pucaju poluosovine na autobusima.

Seničić je rekao da su putnici o novom pravilu na vreme upozoreni i obavešteni prilikom kupovine aranžmana i naveo koje su to stvari koje više neće smeti da se unose u autobuse. Pre svega, to su frižideri, suncobrani, ležaljke, asure, kolica, stolice i dečji kreveci, kao i bicikli, dodatne torbe bilo kojih dimenzija, cveće i maslinovo ulje.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор