Od 1. juna do posla u Nemačkoj bez dokazivanja kvalifikacija

Nemačka vlada uvojila je prošle godine Zakon o imigraciji stručnih radnika (FEG) čije odredbe stupaju na snagu postepeno. Tako u subotu 1. juna na snagu stupa treća faza nemačkog zakona za privlačenje strane stručne radne snage, koja donosi brojne pogodnosti i za građane regiona Zapadnog Balkana.

U pitanju je produženje zakona iz 2016. godine, koji je građanima Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Severne Makedonije, Srbije i sa Kosova omogućavao olakšan ulazak na nemačko tržište rada, donekle i nezavisno od formalnih kvalifikacija, podseća agencija Beta.

Zakon je prošle godine produžen i izmenjen, a sada stupa na snagu u fazama i predviđa duplo veću kvotu, sa 25.000 na 50.000 radnika iz regiona koji će moći lakše da se zaposle u Nemačkoj. Ipak, ove izmene se ne odnose na poslove čije je obavljanje zakonom vezano uz nostrifikaciju diplome akademskih zanimanja, poput medicinskih ili poslova nege nemoćnih.

Po novom zakonu, svako ko ima neku stručnu kvalifikaciju, moći će da obavlja taj posao i u Nemačkoj, a isto važi, bez dokazivanja, i za osobe koje su, tamo odakle su, najmanje dve godine radile na nekom poslu koji zahteva „državno priznatu strukovnu diplomu“.

Novitet je i već poznata „karta šansi“, koja se bazira na dodeli poena kandidatima po različitim kriterijumima kakvi su: kvalifikacija, znanje nemačkog ili engleskog jezika, radno iskustvo, veze sa Nemačkom, starost i eventualno porodica koja je u pratnji stranog radnika. Naime, treća faza ovog zakona olakšaće stranim radnicima koji se zaposle u Nemačkoj da za sobom dovedu i članove ne samo uže, već i šire porodice.

Nemačka Savezna agencija za zapošljavanje dodeljivaće dozvole za zapošljavanje unapred, a ne kao do sada naknadno, dok će poslodavci moći da zatraže dozvolu i onlajn. Čim Agencija izda odobrenje, budući radnik iz našeg regiona moći će u nadležnom konzularnom predstavništvu da zatraži nemačku boravišnu i radnu vizu. Međutim, olakšice neće važiti za produženje boravišne dozvole, već će u tom slučaju zaposleni morati da se obrati nadležnoj upravi za strance.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор