Pušteno u rad postrojenje za preuzimanje energije sa deponije „Vinča“

U beogradskoj toplani „Konjarnik“ juče je pušteno u rad postrojenje za preuzimanje toplotne energije proizvedene spaljivanjem otpada u kompleksu sanitarne deponije „Vinča“, čime je omogućen dotok dodatnih 56,5 megavata energije.

– Puštanjem u rad ovog postrojenja toplana će po prvi put koristiti energiju iz obnovljivih izvora. Projekat javno-privatnog partnerstva pretvaranja nesanitarne deponije u Vinči u sanitarnu pokrenut je 2019. godine. Posle otvaranja sanitarne deponije, ovo je druga faza projekta koja predviđa isporuku toplotne energije. Na ovaj način, otpad više nije trošak, već je postao resurs – istakao je član Privremenog organa Grada Beograda Nikola Nikodijević.

On je poručio da će toplana sada moći da pruži kvalitetnije snabdevanje grejanjem građanima opština Voždovac, Vračar i Zvezdara, ali i da obezbedi proširenje i nove priključke i tako redukuje individualna ložišta koja su najveći zagađivači, prenosi agencija Tanjug.

– Ovo je samo jedan od projekata planiranih za Beogradske elektrane. Drugi je projekat izgradnje toplodalekovoda o kom se godinama priča, a koji je bio zaustavljen posle 2000. godine i dugo se čekalo na nastavak. Kada budemo povezali termoelektranu „Nikola Tesla“ u Obrenovcu na toplanu na Novom Beogradu dobićemo dodatne benefite uz mogućnost priključenja novih korisnika, ali i mnogo manju zavisnost od gasa – objasnio je Nikodijević.

Kako je naveo, taj projekat se još uvek razrađuje, njegovom realizacijom će na toplovod biti priključen i ceo kompleks za sajam „EXPO 2027“, a pored toplotne na raspolaganju će biti i energija za rashlađivanje, što će leti obezbediti uštedu električne energije koja se sada dobija iz izvora koji su ekološki manje ili više prihvatljivi ili neprihvatljivi. On je podsetio da Beograd ima veliki potencijal i u geotermalnim izvorima, posebno kada je u pitanju leva obala Dunava i Batajnica, pa je i taj projekat u perspektivi.

Toplana „Konjarnik“ je puštena u rad 1976. godine, a njena ukupna instalirana snaga iznosi 311 megavata. Preuzimanjem toplotne energije sa deponije u Vinči ova toplana će ubuduće raspolagati i sa dodatnih 56,5 megavata toplotne energije. Vrednost ove investicije iznosi 23,5 miliona eura.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор