Prva organska pijaca otvorena u Šapcu

Nakon održana dva Sajma organske hrane i usvajanja Deklaracije o organskon proizvodnji, Grad Šabac se od juče može pohvaliti i prvom u Srbiji pijacom organske hrane, na kojoj se može kupiti voće i povrće proizvedeno na ekološki čistom zemljištu i bez upotrebe hemijskih preparata.

Na šabačkoj organskoj pijaci za sada će svoje proizvode prodavati samo poljoprivrednici iz okoline ovog grada, zbog toga što proizvođači iz Mačve i Pocerine još uvek nemaju sertifikate za proizvodnju organskih kultura, prenosi “RTS”.

Nada Letić je iz Čeneja prodaje svoje proizvode na ovoj pijaci u Šapcu, ali i deli savete svakom potencijalnom novom proizvođaču. Njena porodica obrađuje dva hektara zemlje, a organskom proizvodnjom se bave već sedam godina.

– Prednost je što znate šta jedete, znate šta ste koristili, da li ste koristili i koliko je to zemljište čisto bez upotrebe pesticida – kaže Nada.

Radosav Grujičić, proizvođač iz Pambukovice, kaže da je kilogram paradajiza na šabačkim pijacama 90 dinara, a na organskoj pijaci 200 dinara, i da organski proizvodi imaju duplo veću cenu, jer imaju duplo više vitamina i enzima.

U šabačkoj Tržnici tezge sa organskim proizvodima su odvojene od ostalih, a na svakoj od njih nalazi se sertifikat. Gradska uprava i Komunalno preduzeće obezbedili su novi prostor za koji ovi proizvođači neće plaćati godišnji zakup i dnevnu taksu.

– Dobijaju jednu novu lokaciju, jedno novo tržište i nadam se da će to zaživeti i u narednim godinama – kaže direktorka JKP Stari grad Snežana Đokić.

Organska pijaca u Šapcu predstavlja dodatni motiv za nove proizvođače, a Pokret Zelenih iniciraće dodelu subvencija za troškove sertifikacije i nabavku semenskog materijala. U Šapcu će ove godine, pored tradicionalnog godišnjeg sajma, biti organizovani i strućni seminari o organskoj proizvodnji.

Dejan Pavlović iz šabačkog ogranka pokreta Zeleni Srbije ističe da je cilj njihove organizacije da promoviše zdrav način ishrane koji štiti životnu sredinu od zagađenja i omogućava revitalizaciju sela.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор