“Projekat Severni tok 2 je mrtav!”

Nakon početka ruske specijalne vojne operacije u Ukrajini, projekat Severni tok 2 je faktički mrtav, poručila je portparolka nemačkog Ministarstva ekonomije Anike Ajhorn, prenosi Sputnjik.

Na novinarsko pitanje da li je moguće aktivirati gasovod Severni tok 2 kao kompenzaciju za prekinute isporuke preko teritorije Ukrajine, ona je rekla da je Nemačka prošle nedelje prilagodila isporuke iz Norveške i Holandije, kao i da je te isporuke moguće povećati u dogovoru sa partnerima.

– Severni tok je zaista mrtav. Snabdevanje Nemačke gasom stabilno, a skladišta gasa se stalno pune. Trenutno je popunjeno 38,6 posto sa tendencijom daljeg rasta – dodala je Ajhornova I podsetila da je količina gasa koji u Nemačku stiže preko Ukrajine smanjena za gotovo 25 procenata na dan.

Kompanija “Naftogas Ukrajine” je u utorak saopštila da više nije odgovorna za transport gasa preko teritorija koje nisu pod kontrolom Kijeva, nazvavši razlog za takvu odluku “višom silom”.

Takođe, “Operator GTS Ukrajine” je najavio od 11. maja prekidanje tranzita gasa preko čvorišta “Sohranovka” i kompresorske stanice “Novopskov”, koje su na teritoriji LNR i pod kontrolom ruskih snaga, navodno zbog više sile.

Inače, kroz “Novopskov” prolazi gotovo trećina ukupnog tranzita gasa iz Rusije u Evropu, što iznosi i do 32,6 miliona kubnih metara dnevno.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор