Poziv poljoprivrednicima da konkurišu za subvencije na vreme

Gostujući na RTS-u srpski ministar poljoprivrede Branislav Nedimović je pozvao poljoprivredne proizvođače da na vreme konkurišu za ovogodišnje subvencije čija će isplata početi već krajem marta.

– Svega toga ne bi bilo da 2020. nismo imali najmanji pad BDP-a i ne bismo imali novca za isplatu subvencija. Poljoprivreda je prošle godine imala fantastične rezultate. Krajem marta najpre će ići isplate po hektaru, pa za opremu, pa za mehanizaciju – rekao je Nedimović i iatakao da će budžet za poljoprivredu ove godine ukupno iznositi 53 milijarde dinara.

Ministar poljoprivrede je podsetio da je iznos za subvencije bio povećan u prošloj godini i potvrdio da će svi sistemi mera koji su bili prethodne godine funkcionisati i ove, s tim što će, kako je najavio, poljoprivrednici imati i jednu novu vrstu podrške.

– To je prilično inovativan sistem koji realizujemo kroz saradnju sa Svetskom bankom. Zovemo ga sistem 50/40/10. Poljoprivrednici dobijaju 50 posto granta, 40 posto čini kredit, a 10 posto vrednosti poljoprivrednici sami daju. Za to nam stoji na raspolaganju 38 miliona dolara – objasnio je ministar i poručio da će o tome biti više reči u narednim nedeljama.

Nedimović je ovom prilikom izvestio da je Srbija ostvarila rekordan izvoz poljoprivrednih proizvoda u prošloj godini, u vrednosti od 4,1 milijardu dolara, a najveći izvoz je bio u EU i Rusiju, kao i na nova tržišta Kine i Indije.

– Imamo potencijal da to povećamo sa tradicionalnim proizvodima, ali i sa prerađivačkim kapacitetima i zato će vlada u narednih sedam dana doneti nov akt kojim bi podstakla nove kapacitete i tehnologije u poljoprivrednoj industriji, jer imamo sirovinu i samo to treba da napravimo – rekao je srpski ministar poljoprivrede.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор