Polovina potrošene struje u Nemačkoj je klimatski neutralna

U Nemačkoj je u junu proizvodnja električne energije iz sunčeve svetlosti dostigla novi rekord od 9.8 milijardi kilovat-sati, što ukazuje da je ta zemlja na dobrom putu da ostvari EU cilj ugljenične klimatske neutralnosti do 2050. godine.

Iako je klimatska neutralnost kompleksno pitanje, jer se ne tiče samo potrošnje struje, u najvećoj ekonomiji Evrope u tom domenu ipak ima dosta pomaka. Prognoze Centra za istraživanje solarne energije i vodonika Baden-Virtemberga (ZSW) i Nemačkog udruženja industrije energije i vode (BDEW) pokazuju da će polovina struje potrošene u Nemačkoj tokom 2023. po prvi put biti klimatski neutralna, budući da su obnovljivi izvori energije činili nešto manje od 52 procenta bruto potrošnje električne energije, što je za pet posto više nego u 2023.

ZSW i BDEW pretpostavljaju da će ukupna bruto potrošnja električne energije u 2023. iznositi oko 517.3 milijarde kilovat-sati, u čemu su obnovljivi izvori energije imali posebno visoke udele u julu (59%), maju (57%), oktobru i novembru (po 55%). Proizvodnja struje iz sunčeve energije u junu je dosegla novi rekord od 9.8 milijardi kilovat-sati, dok je struja iz vetra na kopnu oborila godišnji rekord, sa 113.5 milijardi proizvedenih kilovat-sati. Sa ukupno 267 milijardi kilovat-sati, Nemačka je ove godine proizvela najviše klimatski neutralne električne energije ikada.

– Brojke pokazuju da smo na pravom putu. Međutim, put do potpuno klimatski neutralnog snabdevanja električnom energijom nije zagarantovan. Preostalih 50 posto možemo postići samo ako političari nastave da dosledno uklanjaju sve prepreke širenju obnovljivih izvora energije – kaže predsednica izvršnog odbora BDEW Kerstin Andreae, a prenosi Telegraf.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор