Nemačka bez nuklearki uvozi daleko više struje

Od gašenja svoje poslednje tri nuklearne elektrane, Nemačka je prinuđena da iz inostranstva uvozi daleko više električne energije. Tako je u drugom kvartalu ove godine realizovala neto uvoz 7,1 milijarde kilovat-sati struje, saopštava Savezni zavod za statistiku (Destatis).

Ova količina struje gotovo da se poklapa sa proizvodnjom koju su ostvarile poslednje nuklearke u tromesečju pre njihovog gašenja, a to je 7,3 milijarde kWh. Sada to predstavlja najveći nemački kvartalni deficit u trgovini strujom od 1991. i početka praćenja te kategorije, navodi agencija DPA.

Nemačka je do isključenja nuklearki 15. aprila ostvarivala suficit u proizvodnji struje, odnosno izvozila je više nego što je uvozila. Međutim, u prvoj polovini ove godine izvezla je 32,6 milijardi kWh, a uvezla 30,6 milijardi, najviše iz Holandije i Francuske, susednih zemalja koje su pojačale proizvodnju u svojim nuklearnim elektranama.

Visoka cena struje na tržištu je usporila nemačku privredu, jer je potražnja uticala na proizvodnju. Sve u svemu, domaći izvori električne energije su u prvom polugođu usmerili u mrežu 6,9 posto manje struje nego u 2022. godini.

Najveći udeo u proizvodnji, sa 53,4 posto, imali su obnovljivi izvori energije, od kojih je vetar generisao najveći deo, ili 28,6 posto. Poređenja radi, prošle godine su svi obnovljivi izvori pokrili 48,4 posto ukupne proizvodnje struje u Nemačkoj.

Udeo struje iz termoelektrana na ugalj je u prvom polugođu pao za gotovo četvrtinu, sa 31,3 na 27,1 posto, dok se udeo električne energije dobijene iz termoelektrana na gas povećao sa 11,9 na 13,9 procenata.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор