Nemci razvili solarnu foliju za haubu

Nakon fotovoltaičkih krovova za automobile, koji generišu struju za baterije, Frajburški Institut Fraunhofer sada je razvio i fotovoltaičku foliju koja može da se instalira na haubu i nada se skorom početku serijske proizvodnje.

– Folija može biti u bilo kojoj boji, dakle praktično neprimetna. Prototip već funkcioniše na jednom automobilu i sada tražimo partnere za dalji razvoj, a potom serijsku proizvodnju sa proizvođačima automobile – objasnio je šef projekta Martin Hajnrih, procenivši neto trošak za serijsku izradu ove folije na samo 100 do 150 eura.

Institut navodi da u Frajburgu, relativno dobro osunčanom gradu na samom jugozapadu Nemačke, automobil na baterije koje se pune folijama na krovu i haubi može da pređe oko 4.000 kilometara godišnje. U tom slučaju, krov bi proizvodio oko dve trećine potrebne energije, prenosi Elektroenergetika.

Fotovoltaičke instalacije proizvođači za sada ugrađuju samo u staklene krovove automobila, dok se folija Fraunhofer instituta lepi na metal, a za prototip je korišćen jedan stariji folksvagen polo. Ove folije mogu da pune baterije kako na čisto električnim, tako i na hibridnim vozilima.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор