Većina Nemaca veruje da se ne isplati raditi

Najnovije istraživanje javnog mnjenja instituta INSA pokazuje da većina građana Nemačke smatra da se rad ne isplati, s obzirom na sve veću državnu finansijsku pomoć za socijalno ugrožene.

Prema rezultatima ankete, 52 posto ispitanika misli da se rad ne isplati, 40 posto njih kaže suprotno, dok je osam procenata građana odbilo da se izjasni po ovom pitanju. Kako piše Bild, uz socijalnu pomoć i malo rada na crno, u Nemačkoj može da se zaradi više nego kada bi se zvanično radilo i plaćali porezi i doprinosi za socijalno osiguranje, uključujući i socijalnu pomoć za druge.

Kao primer, dnevni list navodi slučaj magacionera iz Bad Ojnhauzena na zapadu Nemačke, koji je dao otkaz nakon što je saznao za najnovije povećanje naknade za nezaposlene. Naime, nemačka vlada je odlučila da od 1. januara poveća ovu pomoć za 61 euro, tako da će za samce ona iznositi 563 eura mesečno, uz troškove stanovanja i zdravstvenog osiguranja, koje za korisnike socijalne pomoći plaća država.

Bild iznosi računicu po kojoj zaposleni koji radi za minimalnu platu od 13,9 eura po satu, mesečno zaradi oko 2.000 eura bruto. Kada se od te sume odbije porez, penziono i zdravstveno osiguranje, stanarina i režije, radniku ostaje oko 600 eura, što je samo nešto malo više od naknade za nezaposlene.

U anketi se navodi da je među onima koji smatraju da se odlazak na posao ne isplati najviše pristalica desno-populističke Alternative za Nemačku (AfD). Da se rad isplati najviše misle glasači vladajuće koalicije Socijaldemokratske stranke Nemačke (SPD), Zelenih i Liberalno-demokratske stranke (FDP).

Ministar finansija Kristijan Lindner je prošle nedelje izjavio da pomoć za nezaposlene ne bi trebalo da obeshrabruje one koji žele da rade, dok je predsednik najveće opozicione stranke, Hrišćansko-demokratske unije (CDU), Fridrih Merc istakao da oni koji odlaze na posao na kraju meseca moraju da zarade više od socijalne pomoći, prenosi agencija Tanjug.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор