U Srbiji počela sa radom prva fabrika solarnih panela

Kompanija Domi Eko Solar je u fabrici kod Velike Plane počela sa proizvodnjom solarnih fotonaponskih panela za proizvodnju električne energije, u prvoj takvoj fabrici u Srbiji.

S obzirom na to da Srbija beleži veliki rast ugradnje solarnih panela u domaćinstvima i firmama, od donošenja zakona o prozjumerima, početkom prošle godine, njihov broj je do danas prešao 2.700, uz instalisanu snagu od 37 MW. Istovremeno se najavljuju privatna ulaganja u velike solarne elektrane, kao i projekat od 1 GW koji realizuje država.

Direktor i vlasnik firme Domi Eko Solar Dragan Rajović kaže da će se proizvoditi dve vrste solarnih panela. Oni od 450 KW namenjeni su prozjumerima, građanima i privredi, dok su oni od 550 KW predviđeni za solarne elektrane većeg kapaciteta.

– Kapacitet fabrike je 100 MW na godišnjem nivou, što je planirano da se dostigne do polovine sledeće godine. Fabrika je novije generacije, a fotonaponska tehnologija najmodernija. Investicija se procenjuje na tri miliona eura samo u opremi za proizvodnju. Garantujemo za kvalitet proizvoda u koji se investitori i kupci mogu lično uveriti, za razliku od lokalnih distributera proizvoda inostranih kompanija – kaže Rajović za Balkan Green Energy News.

Ovoj fabrici je italijanska firma Ecoprogetti nedavno isporučila proizvodnu liniju koja je posle probnog rada započela sa serijskom proizvodnjom. Rajović kaže da im za nekoliko dana stižu i predstavnici akreditacionog tela TUV SUD, kako bi proverili standarde proizvodnje i izdali im sertifikat IEC 61215 i IEC 61730.

Prema rečima projekt menadžera Vladimira Dimitrijevića, proizvodna linija je poluatomatska i ima deset operatera u jednoj smeni, a u skladu sa planom, u fabrici će biti zaposleno ukupno 45 radnika koji će raditi u tri smene. U pogonu se ne obavlja prosto sklapanje panela, kako kaže, već proizvodnja u kojoj se koriste fotonaponske ćelije, staklo, nekoliko vrsta žice, topljive i trajne folije i razvodne kutije.

On je objasnio da je proizvodna linija je projektovana tako da kapacitet lako može da se poveća sa 100 MW na 200 ili 300 MW, budući da je plan da se paneli prodaju na veliko, u Srbiji i EU, ali i da se u zemlji otvore maloprodajni objekti.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор