Mercedes povlači 100.000 dizelaša zbog štetnih gasova

Automobilska kompanija Mercedes-Benz prinuđena je da sa nemačkog tržišta povuče više od 100.000 dizel vozila, zbog ponovljenih optužbi za nepravilnosti u kontroli emisije štetnih gasova.

Nemački proizvođač je u sredu potvrdio agenciji DPA da se opoziv odnosi na različite Euro 5 i Euro 6b dizel modele, kao i da je Nemačka saobraćajna uprava (KBA) izdala obaveštenje o njihovom povlačenju.

U kompaniji očekuju da će opoziv konkretno uticati na oko 100.000 primeraka koje sada čeka ažuriranje softvera. Ukoliko je njihovo vozilo uključeno u odredbe KBA, kupci će biti obavešteni u pisanoj formi, navodi se u saopštenju kompanije.

Razlog za povlačenje odnosi se na upotrebu tzv. „termo prozora“, koji su bili u standardnoj upotrebi i kod drugih proizvođača. Deo izduvnih gasova obično se vraća direktno nazad u motor i sagoreva kako bi emitovao manje toksične azot-okside.

Iako su proizvođači objavili da upotreba termo prozora štiti motor, Evropski sud pravde (ECJ) je 2022. godine presudio da su termo prozori legalni samo ako nije dostupno drugo rešenje. Naime, sud je utvrdio da je softver koji omogućava veće emisije zagađujućih materija suštinski nelegalan, zbog čega je nemački regulator KBA tražio od Mercedesa da promeni kalibracije u kontrolnim jedinicama motora određenih vozila, objasnila je portparolka Mercedesa. Ona je naglasila da su evropske vlasti sve do ove presude generalno smatrale da su takve kontrole temperature za recirkulaciju izduvnih gasova dozvoljene.

Mercedes-Benz se već godinama suočava sa optužbama da njegovi dizelaši emituju nedozvoljene količine štetnih izduvnih gasova. Od 2018. godine, KBA je izdala nekoliko naloga za povlačenje njegovih vozila zbog nelegalne tehnologije izduvnog sistema, što je pogodilo stotine hiljada korisnika samo u Nemačkoj.

Od kako je problem izašao na videlo, kompanija iz Štutgarta je već nekoliko puta bila na sudu, s obzirom na to da je u Nemačkoj do danas protiv nje podneto više od 30.000 tužbi. Pored toga, investitori su se takođe obratili nemačkom sudu, tražeći stotine miliona eura odštete za gubitke, piše poslovni.hr.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор