Pčelari uvode novu metodu za proveru meda

Nova EIM-IRMS metoda za procenjivanje autentičnosti prehrambenih proizvoda, akreditovana od strane nadležnog tela, trenutno je jedinstvena u našoj zemlji, jer otkriva sve vrste šećera koje se dodaju u med.

Prema rečima predsednika Saveza pčelarskih organizacija Srbije Radoljuba Živadinovića, u akreditovanoj laboratoriji su urađene analize 25 uzoraka meda, od kojih je u 22 otkriveno prisustvo neke vrste dodatog šećera, prenosi agencija Tanjug.

Kako je objasnio, ovlašćene laboratorije se javljaju na konkurs Ministarstva poljoprivrede jednom u pet godina, a Ministarstvo ih stavlja na listu, i za njih nema posebne kontrole, već je bitno da su akreditovane i da su im metode validne. EIM-IRMS metoda je do sada proverena na više mesta u svetu, dodao je, ali kod nas je nova, pa nije bila akreditovana u trenutku poslednjeg konkursa.

Metoda je apsolutno pouzdana i može da otkrije oligosaharide na veoma precizan način, što je izdvaja od drugih, jer oligosaharidi postoje i u prirodnom medu, ali, kako kaže Živadinović, oni ne mogu biti hidrolizovani amilazom, dok oni koji se dodaju mogu.

– Mi pčelari uvek kažemo kupite med kod pčelara koga znate, to je verovatno jedna od najpouzdanijih stvari, ali jedini dokaz da je med pravi jeste kvalitetna analiza. Postoje mnoge odokativne metode, da je med kristalizovao homogeno, što je možda jedan od najpouzdanijih pokazatelja da je med pravi, ali svi oni drugi od neprekidne niti koja curi sa kašike, sofisticirani falsifikati sve to prolaze – rekao je on i dodao je da je laboratorija najpouzdanija za utvrđivanje ispravnosti meda.

Savez pčelarskih organizacija Srbije je uspostavio vezu sa Ana-labom, laboratorijom koja sprovodi ovu metodu, ali za sada nije na spisku akreditovanih laboratorija Ministarstva poljoprivrede, nakon što su proizvođači pokrenuli inicijativu da se formira klaster svih proizvođača različitih poljoprivrednih proizvoda, koji će se na tržištu boriti za uklanjanje nelojalne konkurencije.

– Za metodu Ana Laba smo znali godinama, s obzirom na to da je stvorena pre desetak godina. Oprema za tu laboratoriju je stajala neko vreme i u Nacionalnoj referentnoj laboratoriji, gde je takođe proverena – naveo je Živadinović.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор