Berlin propisao ko koliki stan može da unajmi

U Berlinu će od 2024. godine važiti novi zakon o najmu državnih stanova, koji je berlinski Senat nedavno usvojio, a prema kojem će samci moći da unajme samo jednosoban stan, a parovi najviše dvosoban.

Naime, pre oko dve nedelje berlinski Senat je najavio projekat za borbu protiv nedostatka stambenog prostora u nemačkoj prestonici, koji bi podrazumevao uvođenje strogih propisa na tržištu stanova, čime bi se u budućnosti osigurali dostupnost stanova i pristupačne najamnine.

Najavljeni plan je izazvao nerazumevanje kod zakupaca stanova, ali je, uprkos svim kritikama, projekat sada ozakonjen, tako da samci mogu da iznajme u Berlinu samo male jednosobne stanove, prenosi Feniks magazin.

Kako se obrazlaže u sporazumu o saradnji Senata i šest stambenih zajednica u državnom vlasništvu i vlasništvu agencije za trgovinu nekretninama Berlinovo, „pri najmu i prenajmu se osigurava odgovarajući obim veličine domaćinstva i stana kako bi se postojeći stambeni fond što bolje iskoristio“.

Na novinarsko pitanje šta tačno znači „odgovarajući obim“, uprava za zgrade je odgovorila da će se u velike stanove se useliti porodice, dok će mali stanovi biti rezervisani za samce, a to će uvek biti posebna odluka od slučaja do slučaja i neće biti specifikacija po veličini stana ili broju stanara“.

Međutim, nije navedeno šta je tačno veliki ili mali stan. Pre oko dve nedelje objavljeno je da će samci moći da se usele samo u jednosobne stanove, a parovi samo u dvosobne, dok će samo parovi sa decom smeti da iznajme ​​višesobne stanove, ali su ove specifikacije sada zamenjene vrlo nejasnim objašnjenjima, verovatno da bi se izbegla kritika.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор