Nemačka industrija napušta zemlju

Zbog visokih troškova energije koji ugrožavaju konkurentnost nemačke industrije, kompanije iz najveće evropske ekonomije ubrzano se sele u inostranstvo, a industrija malaksava, upozorio je predsednik Saveza nemačkih industrijalaca (BDI) Zigfrid Rusvurm.

– Stvaranje vrednosti, poslovanje i radna mesta u velikom delu energetski intenzivne industrije u konkretnoj su opasnosti. Industrijska proizvodnja nestaje ili se seli u inostranstvo, a svetla se bukvalno gase na sve više lokacija u Nemačkoj. Industrija želi da postigne klimatske ciljeve, ali preti joj propast jer je sve manje konkurentna, a nema pouzdanu osnovu za planiranje – objasnio je šef VDA, a prenosi Hrportfolio.

Kako je rekao, preduzetnici mogu uspešno da posluju i ulažu samo ako su okvirni uslovi predvidivi, a troškovna pozicija konkurentna, međutim, u poslednje vreme sve manje mogu da se oslone na ta dva uslova. On je naglasio da su industriji potrebne pouzdane procene ukupnih troškova zelene tranzicije, tačnije, potrebna joj je ozbiljna procena troškova struje do 2030. godine.

– Nemačka mora da zadrži hemijsku i industriju čelika, kao i ostale bazne grane industrije, kako bi trajno zadržala znanje i radnike, i bila spremna za nove faze stvaranja vrednosti. To nema veze sa neekonomičnim, grčevitim pokušajima da se zadrži zastarela industrija. Gubitak industrijske kompetentnosti bio bi koban za Nemačku i njenu poziciju izvozno orijentisane zemlje industrijskih inovacija, a ne bi predstavljao dobitak ni za zaštitu klime na Zemlji – poručuje Rusvurm.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор