Pančevo prepolovilo porez na oranice

made-in-germany-rs-njiva

Skupština Pančeva donela je odluku da se u narednoj godini stopa poreza na poljoprivredno zemljište prepolovi, sa sadašnjih 0,3 na 0,15 procenata.

Sednica Skupštine bila je zakazana nakon što je pančevački odbor Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) pozvao na protest građane nezadovoljne računima za porez na imovinu, ali i poljoprivrednike nezadovoljne visokim porezom koji plaćaju za svoje njive u građevinskom reonu Pančeva. Ovogodišnji porez na poljoprivredno zemljšte u građevinskom reonu, u nekim slučajevima je iznosio od 1,3 miliona do 2,2 miliona dinara po hektaru, prenosi agencija „Beta“.

– Lokalna vlast je želela da ublaži problem nastao kada je prethodnih godina 563 hektara oranica pretvoreno u građevinsko zemljište i kada su formirane poslovne zone u okolini pančevačkih sela. Neki su trljali ruke, jer je tako vrednost njihovih njiva naglo skočila, ali kada je promenjen poreski zakon, ispostavilo se da moraju da plate astronomske iznose za tu zemlju – objasnio je gradonačelnik Pančeva Pavle Radanov.

On je preporučio seoskim mesnim zajednicama da iniciraju izmenu planske dokumentacije kako bi takvo zemljište ponovo bilo prevedeno u poljoprivredno. Odbornici opozicione Lige socijademokrata Vojvodine podržali su ovu odluku, ali su tražili da se prepolovi porez i na kuće i stanove. Vlast je dbila ovaj zahtev uz obrazloženje da će sledeće godine iznosi na rešenjima biti manji zbog pada cene nekretnina, kao i da bi takav potez izazvao veliki manjak u lokalnom budžetu. Ligaši su zbog toga najavili dalje protest ispred pančevačke Gradske uprave.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор