Pada proizvodnja mesa u Nemačkoj

Proizvodnja mesa nemačkih klanica smanjena je u prvoj polovini ove godine za 3,3 miliona tona, odnosno za 5,9 procenata u odnosu na prvo polugođe 2022. godine, pokazuju podaci Saveznog zavoda za statistiku (Destatis).

Nemačke klanice su u ovom periodu obradile ukupno 23,6 miliona svinja, goveda, ovaca, koza i konja i 343,9 miliona pilića, ćurki i patki, prenosi agencija DPA.

Prema ovim podacima, udeo goveda i živine je u proizvodnji ostao gotovo nepromenjen, dok je udeo svinja iznosio 21,6 miliona, što je za 2,2 miliona manje međugodišnje, zbog čega je količina proizvedenog svinjskog mesa opala za 9,4 posto, na 2,1 milion tona.

Stručnjaci za ovakav pad krive smanjenje broja svinja na domaćim farmama. Uprkos tome, svinjetina je, sa udelom od 62 posto, ostala daleko najvažnija vrsta mesa na nemačkom tržištu, ispred piletine sa udelom od 23,2 i govedine od 14,5 posto.

U ovakvoj situaciji, broj svinja koje su domaće klanice uvezle u posmatranom periodu, ukupno 741.300 jedinki, porastao je za skoro 20 posto, ali je ipak činio samo udela 3,4 posto, u odnosu na 2,6 posto udela u prvih šest meseci 2022.

Inače, i Nemačka se trenutno bori sa aktuelnom epidemijom afričke svinjske kuge, koja unazad nekoliko meseci hara Evropom, pa i Balkanom.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор