Er Srbija uplaćuje u republički budžet 20 miliona eura

Srpska nacionalna avio-kompanija Er Srbija je u prvom polugođu 2023. ostvarila profit od 22.4 miliona eura, što je na nivou celog prošlogodišnjeg profita, zbog čega će, po osnovu sredstava primljenih kroz postupak dokapitalizacije, uplatiti u republički budžet 20 miliona eura.

Er Srbija je u prvih šest meseci ove godine ostvarila rekordni rezultati po više parametara. Kao prvo, prevezla je oko 1,7 miliona putnika, što je za 87 posto više u odnosu na prošlu godinu, ili za 59 posto više u odnosu na do sada rekordnu pretpandemijsku 2019. godinu.

U odnosu na ukupan broj putnika na beogradskom aerodromu, udeo putnika Er Srbije iznosio je oko 50 posto, a u junu je taj udeo dostigao 55 posto. Pored toga, kompanija je za prvih šest meseci obavila ukupno 19.181 let, što je 63 posto više međugodišnje, ili 38 posto više nego u istom periodu 2019.

Kao rezultat dobrog operativnog poslovanja, Er Srbija je u prvom polugođu 2023. zabeležila i rekordan finansijski rezultat, prenosi b92.

Inače, Republika Srbija je u decembru 2020. i septembru 2022. godine izvršila dokapitalizaciju nacionalne avio-kompanije u skladu sa evropskom i domaćom regulativom, kao meru otklanjanja poremećaja nastalih u poslovanju izazvanih pandemijom korona virusa tokom 2020. i 2021. godine.

Iz kompanije poručuju da se zahvaljuje Vladi Republike Srbije na podršci i ističu da će nastaviti da ispunjavaju svoje obaveze preuzete Ugovorom o dokapitalizaciji.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор