Nova tehnika čuvanja namirnica znatno smanjila otpad

Najveći nemački lanac supermarketa „Edeka“ i tehnološka kompanija „Apeel Sciences“ iz SAD pronašli su inventivnu tehniku za produženje veka trajanja voća i povrća u trgovinama, uz istovremeno znatno smanjenje količina otpada od hrane.

Zahvaljujući novoj tehnici ostvareni su impresivni rezultati sa avokadom, čiji je otpad smanjen za čak 50%, a prodaja povećana za 20%, zbog čega partneri na ovom poslu najavljuju da će tehniku sada isprobati i na pomorandžama i mandarinama, prenosi eKapija.

Inače, američka kompanija iz Kalifornije razvila je poseban premaz kojim se tretira voće kako bi mu se produžila svežina. Ovaj zaštitni sloj zasnovan je na tankom polimernom filmu koji su biljke razvile tokom evolucije. Ove molekule naučnici su pretvorili u puder koji može da se rastvori u vodi, a ova mešavina može da udvostruči, pa čak i učetvorostruči vek hrane.

– Kada koristimo rešenja iz prirode da bismo smanjili otpad od hrane, svako je na dobitku: prodavci hrane, kupci i životna sredina – poručio je direktor Apeel Sciences James Rogers.

Inovaciju američke kompanije primetio je nemački trgovinski lanac Edeka, koji je u prvoj polovini ove godine započeo opsežno pilot testiranje, tretirajući ovim premazom prvo avokado u 2.900 radnji širom Nemačke. Tokom 12 nedelja testiranja praćeni su prodaja i količina otpada, a kao što je već rečeno, rezultati su bili impresivni uz znatno veće zadovoljstvo mušterija.

Naime, ovako tretirani avokado zadržava vlažnost i smanjuje oksidaciju, čime se obezbeđuje dugotrajna svežina i duži život voća u prodavnicama. Ovako dobri rezultati testiranja potakli su trgovinski lanac da počne da primenjuje ovaj sistem u 11.000 prodavnica širom zemlje, a u planu je proširenje metoda i na druge kategorije voća i povrća, prvenstveno citrusa.

Prema podacima Ujedinjenih nacija, godišnje se baci oko trećina proizvedene hrane, što iznosi oko 1,3 milijarde tona. Procene govore da u Nemačkoj svaka osoba godišnje baci u smeće 75 kilograma hrane, koju više od trećine čine voće i povrće.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор