Nova Leonijeva fabriku u Kraljevu zaposliće 5.000 ljudi

U Kraljevu je juče otvorena nova fabrika nemačke kompanije Leoni, četvrta po redu u našoj zemlji, u koju je uloženo oko šezdeset miliona eura, a u kojoj će do 2023. godine posao naći oko pet hiljada radnika, prenose srpski mediji.

– Ovo je najveći projekat u dugoj istoriji kompanije Leoni i naša najveća investicija i lokacija u Evropi. Ovaj projekat će opremiti šest miliona vozila do 2030. godine, što je prilično impresivno, a dnevno ćemo u Kraljevu proizvoditi 200.000 setova za automobile – izjavio je generalni direktor kompanije „Leoni Srbija“ Pjerluiđi Gione.

Izvršni direktor „Leoni grupe“ Aldo Kamper je istakao da su ponosni na sve što su do sada uradili u Srbiji. Ukazujući na prazne delove hala, on je dodao da kompanija ima još mnogo planova za budućnost. Pri tom se osvrnuo i na aktuelne probleme sa obezbeđivanjem poluprovodnika, što, kako je rekao, onemogućava proizvodnju punim kapaciteteom, ali i dalje bez otpuštanja zaposlenih. Tom prilikom, on se zahvalio na pomoći prilikom vakcinacije zaposlenih, što je doprinelo održavanju proizvodnje u kompaniji.

– Uprkos pandemiji stojimo bolje nego pre dve godine i da bi tako i ostalo želimo da i dalje ulažemo u našu budućnost, a to je elekteomobilnost. Nova fabrika u Kraljevu i više od 3.000 zaposlenih pokazuju posvećenost kompanije regionu i Srbiji. Ovde se osećamo više nego kao poslovni partneri, ovde se osećamo kao kod svoje kuće, kao prijatelji. Imamo potpuno otvoren dijalog i zajedno rešavamo probleme i napredujemo – istakao je Kamper.

Kompanija „Leoni Srbija“ proizvodi setove kablova za vodeće svetske proizvođače vozila, a izgradnju četvrte fabrike u našoj zemlji započela je 2018. godine. Fabrika na Ratarskom imanju u Kraljevu se prostire na oko 52.000 kvadratnih metara, a prema ranije objavljenim planovima, ceo projekat bi u narednih deset godina trebalo da dostigne vrednost od oko milijardu eura.

Globalni proizvođač rešenja za prenos energije i podataka u automobilskoj i drugim industrijama
u Srbiji već ima fabrike u Prokuplju, Nišu i Malošištu kod Doljevca, a u našoj zemlji je prisutan od 2009. godine. Sve fabrike proizvode kablovske setove za svetske proizvođače premijum automobila, poput BMW-a i Mercedesa.

Kako je ranije najavljeno iz kompanije, Leoni će u Srbiji imati više od 10.000 radnika i tako postati najveći poslodavac u industrijskom sektoru naše zemlje. Takođe, Srbija će sa fabrikom u Kraljevu biti jedina evropska zemlja u okviru Divizije kablovskih sistema Leonija. Proizvodni asortiman nemačkog investitora obuhvata žice, optička vlakna, standardizovane kablove, specijalne kablove, kablovske sisteme, inteligentne proizvode i pametne usluge.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор