Nova godina oporavila srpski turizam

Na Zlatiboru je tokom proteklog vikenda uživalo oko 45.000 gostiju, na Kopaoniku je bilo 23.000, uz potpunu popunjenost kapaciteta, u Vrnjačkoj banji je odmaralo i slavilo 20.000 gostiju, dok je, prema procenama, u Beogradu boravilo oko 100.000 turista.

– Što se tiče promocije Beograda, situacija pokazuje da ćemo iz pandemije izaći jači nego što smo u nju ušli. Puno stranih turista je došlo u Beograd, ali i građana iz svih delove naše zemlje. Niste mogli naći parking, kao da je radni dan, niste mogli proći od gužvi. Sve to ide u prilog činjenici da je Beograd jedan od retkih gradova, ne samo u regionu već i u celom svetu, koji je organizovao ovakvu vrstu dočeka. Mi smo grad poznat širom sveta po atmosferi i svako ko je imao priliku i mogao da dođe, pored svih ovih nedaća, on je zajedno sa nama proslavio praznik – ispričao je direktor TOB Miodrag Popović gostujući u Dnevniku RTS-a.

On je istakao da se gosti iz inostranstva u Srbiji osećaju bezbedno, budući da smo, kako kaže, i u Evropi i svetu poznati kao zemlja koja se dobro nosi sa pandemijom. Kako je objasnio, skoro su ostvarene projekcije za 2021. godinu, kada se očekivalo da bude ostvareno 75 posto ukupnog prometa iz 2019. godine.

– Ove godine bi trebalo da doživimo neku vrstu potpunog oporavka. Ne može se predvideti kako će se epidemija dalje razvijati, a zbog nje neki stalni gosti Beograda, kao što su kineski turisti, ne mogu da dođu do nas. Beograd je uvek imao rekorde u turizmu, i to samo na osnovu zvaničnih podataka, a stvarne cifre su za 30 posto više. Postali smo značajna evropska turistička destinacija kada govorimo o kratkim gradskim odmorima. Generalno, to je naš turistički proizvod. Ljudi su došli ovde da proslave Novu godinu i praznike – naglasio je Popović.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор