Nizak vodostaj Rajne ugrozio rečni transport

Nizak vodostaj na reci Rajni u Nemačkoj doveo je do drastičnog smanjenja rečnog transporta, odnosno do smanjenja količina proizvoda koji se isporučuju ovim plovnim koridorom.

Kako je potvrđeno iz nemačkog predstavništva austrijskog energetskog koncerna OMV, njihove rafinerije ne mogu da zadovolje pojačanu potražnju za lož-uljem i dizelom u južnoj Nemačkoj, javlja agencija Blumberg.

“U južnim delovima Nemačke postoji nestašica goriva kao što su dizel i lož-ulje, jer su zalihe ograničene zbog kritično niskog nivoa vode na reci Rajni“, naveli su iz OMV-a i dodali da „pažljivo prate trenutnu potrošnju lož-ulja i dizela“, a pojačanu potražnju za gorivom ocenjuju kao „posledicu nestašica izazvanih krizom, uz preterane špekulacije i gomilanje zaliha“.

Njujorška agencija navodi da je, zbog niskog vodostaja na Rajni, koja je glavni koridor za transport naftnih derivata u Evropi, OMV grupa desetostruko povećala uvoz goriva preko reke Dunav.

Iz istih razloga kao i u južnoj Nemačkoj, poteškoće u nabavci lož-ulja i dizela trenutno su izražene i u Švajcarskoj i u Austriji, s obzirom na to da se i Švajcarska, podseća Blumberg, snabdeva naftom preko dve ključne rute, preko reke Rajne i železnicčke infrastrukture.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор