Nizak vodostaj Dunava zaustavio plovidbu

Vodostaj Dunava je poslednjih dana blizu istorijskog minimuma, a plovidba je obustavljena, što utiče na poskupljenje transporta i stvara probleme prilikom dopremanja nafte, naftnih derivata i uglja, a negativni efekti najviše će se osetiti kada počne izvoza žita.

Inače, Mađarska preživljava najsušnijih sedam meseci od 1901. godine, a slično je i u Sloveniji, gde vode ima samo u rekama na severu zemlje. U nekim županijama u Hrvatskoj na snazi su mere redukcije vode za piće, a u Nemačkoj su industrijalci proglasili uzbunu zbog otežanog saobraćaja na Rajni. U Bugarskoj je plovni saobraćaj potpuno obustavljen.

Na nekoliko lokacija na Dunavu i Savi trenutno se uklanjaju sprudovi i nanosi peska, kako se ne bi ugrozilo snabdevanje ugljem Termoelektrane Nikola Tesla. Morava, Sava i druge reke i jezera u Srbiji takođe su blizu najnižeg zabeleženog vodostaja, a poboljšanje situacije se očekuje tek početkom septembra, prenosi RTS.

– Ovo što mi sada imamo u Srbiji je rezultat ulaganja prethodne četiri godine. Mi smo 10 miliona uložili da bi izgradili neke hidrotehničke objekte, da ne bi imali obustave plovidbe, sužavanja ili bilo šta što imamo gore ili dole. Očekujemo da ćemo do kraja ove nedelje dobiti određenu kinetu plovnog puta i dubinu kod Belena, pa će se plovidba nastaviti sa značajnim ograničenjima – kaže Veljko Kovačević iz Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

Iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda navode da je ključni problem nedostatak padavina, koje su ispod proseka. Kako kažu, ove godine su izostale padavine i količina snega, što je jako važno, s obzirom na to da ta kombinacija topljenja snega i padavina prave veliki talas na Dunavu, a upravo to je ta početna vrednost.

– Imaćemo dodatna ulaganja na delu od Bačke Palanke do Bezdana, to je deo gde Dunav delimo sa Republikom Hrvatskom. Na Savi treba više raditi, mi imamo dobre uslove do Šapca. Od Šapca smo stvorili bolje uslove pri normalnom vodostaju, na žalost pri sada ovako niskim vodostajima nemamo dobre uslove – naveo je Kovačević.

Rast nivoa reka u Srbiji očekuje se već nakon vikenda, budući da sa severa dolazi značajna kiša koja će obuhvatiti najkritičnije delove Srbije, odnosno Dunav celim njegovim tokom, Vojvodinu, Kolubaru sa pritokama i banatske vodotoke, poručuju iz RHMZ-a.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор