Neplaćene takse „Er Srbije“ kao 6 njenih profita

made-in-germany-rs-air-serbial

Nevladina organizacija usmerena na borbu protiv korupcije „Transparentnost Srbija“ (TS) navodi da je ukupan iznos taksi kojih se „Aerodrom Beograd“ odrekao u korist aviokompanije „Er Srbija“ za devet meseci u 2014. godini, šest puta veći od profita tog avioprevoznika ostvarenog u istom periodu.

TS je stoga ocenila da je takvo odricanje „sporno sa stanovišta kontrole državne pomoći“, prenosi agencija „Beta“.

Naime, „Er Srbija“ juče je saopštila kako je u 2014. godini ostvarila neto profit od 2,7 miliona eura, kao i da je zabeležila značajan rast u brojnim poslovnim pokazateljima. U tekstu na Fejsbuku TS navodi da ova kompanija dobija državnu pomoć na osnovu ugovora zaključenog između Vlade Srbije i aviokompanija „Etihad“ i „JAT“ o formiranju preduzeća „Er Srbija“.
Tu državnu pomoć odobrila je Komisija za kontrolu državne pomoći, 21. februara 2014. godine u postupku naknadne kontrole.

Kako TS dalje navodi, pored drugih oblika državne pomoći, kao što su subvencije i državni zajmovi, ovim ugovorom je predviđeno i da Vlada Srbije obezbedi odricanje od prihoda od aerodromskih taksi na „Aerodromu Beograd“ tokom 2014. i 2015. godine. Vlada Srbije je na sednici 11. decembra 2014. utvrdila Nacrt sporazuma o otpustu duga između Akcionarskog društva Aerodrom „Nikola Tesla“ i Akcionarskog društva za vazdušni saobraćaj „Er Srbija“. Tada je aerodromu preporučeno da otpusti dug „Er Srbije“ u iznosu od 1.517.334.583,42 dinara (oko 17 miliona dolara po kursu na dan fakturisanja), a TS se pita „postoji li uopšte odobrenje za ovakvu državnu pomoć“.

Komisija za kontrolu državne pomoći dala je saglasnost na ugovor koji predviđa državnu pomoć Vlade Srbije preduzeću „Er Srbija“, ali se u ovom slučaju prihoda ne odriče vlada, već „Aerodrom“, u kome je Vlada Srbije jedan od akcionara. TS stoga smatra da „Vlada Srbije može kao akcionar samo da preporuči usvajanje sporazuma o otpustu duga, ali ona nije ta koja daje državnu pomoć. Državnu pomoć daje „Aerodrom“, a o dozvoljenosti te državne pomoći Komisija za kontrolu državne pomoći nije raspravljala“.

Inače, Beogradski aerodrom „Nikola Tesla“ objavio je u poslednjem saopštenju da je u poslovnoj 2014. godini ostvario neto dobit od 27.034.163 eura, što predstavlja rekord za 52 godine poslovanja.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор