Pomor divljači u lovištu Nove Crnje

made-in-germany-rs-mrtva-divljac

U lovištu „Koštanac“ koje se nalazi na području Banata u ataru Nove Crnje, desilo se masovno trovanje srna i razne druge divljači, a kako procenjuje Ivan Palameta, lovočuvar u tom lovištu, šteta je neprocenjiva.

Po njegovim rečima, u poslednja tri dana pronađene su čak 24 uginule srne, jedan orao belorepan, dve lisice i veliki broj manjih predatora.

– U neposrednoj blizini lovišta nalazi se oko 40.000 hektara oranica zasejanih žitom, a to je zemljište tretirano hemijskim preparatima protiv glodara, ali je to izgleda urađeno nestručno, jer se vidi da rupe u zemljištu nisu zatvorene i da tog otrovnog preparata ima i u njihovoj okolini. Za 26 godina rada ovako nešto nisam video. Pronađeno je 20 uginulih srna i četiri srndaća starosne dobi od jedne do šest godina, ali je najgore što to ni blizu nije konačan broj i strahujem da bi na kraju on mogao biti i nekoliko puta veći, jer je na poslednjem brojanju izbrojano oko 3.000 srneće divljači – objasnio je Palameta i dodao da je prizor zastrašujući, jer su tela divljači „kao posejana na sve strane po lovištu „, prenosi „Blic“.

On je rekao da se na licu mesta nalaze i veterinarska i šumska inspekcija, i da se primarna šteta nastala ovim trovanjem meri milionima, a da je sekundarna šteta neprocenjiva. Uz to je naveo da je pretražen samo deseti deo prostora ugroženog područja, ali je i istakao dobru saradnju sa policijom, rekavši da su „prethodnih dana po ceo dan pretraživali teren i fotografisali uginule životinje radi istrage“.

– Divljač, kada je bolesna ili ranjena, zavuče se u grmlje i tu ugine, pa je teško primetiti telo, a sada imamo situaciju da se trupla nalaze svuda okolo. Veterinari su konstatovali da su tela uginulih životinja stara od tri do 15 dana. Za sada je još uvek jako teško obići celo lovište zbog izuzetno visokih podzemnih voda koje onemogućavaju kretanje – rekao je Palameta.

Ilustrujući sa kakvim bogatstvom srneće diviljači raspolaže lovište „Koštanac“, ovaj lovočuvar je ispričao da je pre tri godine jedan lovac iz Švajcarske tu odstrelio najvrednije naplaćenog, odnosno fakturisanog srndaća na svetu.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор