Kozarstvo kao uspešan biznis porodice Dosković

made-in-germany-rs-koze

Bogdan Dosković iz sela Zvijezda kod Prijepolja pre sedam godina odlučio se za biznis sa kozama i počeo sa uzgojom stada od 100 koza francuske rase „alpina“. U ovaj posao ušao je bez ikakvih kredita, sa sopstvenim sredstvima, a prvih pet godina radilo se samo na selekciji stada.

Nakon sedam godina, sedmočlana porodica Dosković sada uspešno radi i živi od svoga posla na obroncima planine Jabuka i nadmorskoj visini od 1.000 metara. Na sajmu hrane u Beogradu krajem prošle godine farma koza Dosković dobila je priznanje apsolutnog pobednika u prizvodnji sireva i ostalih mlečnih proizvoda, prenosi agencija „Tanjug“.

– Područje Zapadne Srbije je veoma pogodno za stočarstvo. Najpre smo hteli da gajimo krave, ali smo se odlučili za kozarstvo, jer imamo velike pašnjake, a francuska „alpina“ je jedna od najboljih rasa – kaže Bogdan.

Pašnjaci na kojima se sudaraju vetrovi sa Durmitora, Bjelašnice, Zlatibora i Zlatara obiluju travom i rastinjem, pa ispaša koza traje od marta do decembra. Zimi se koristi seno sa prirodnih livada sa kojih Doskovići za prehranu svoga stada skinu i pripreme oko 3.000 bala. Bogdan navodi da za sve što proizvede ima kupce, od jaradi za priplod, do mesa i mlečnih proizvoda.

Koze dnevno daju po četiri litra mleka, pa se na ovoj farmi dnevno obradi i do 300 litara, od čega se preko 90 posto koristi za proizvodnju sira. O tom delu posla brine ćerka Mirjana.

– Ceo život smo imali koze, odrasli smo uz njih, a grad nam je blizu. Sami smo na svome i ne zavisimo ni od koga. Tradicionalni kozji sir prodaje se po ceni od osam eura, dok trapist košta 13 eura u dinarskoj protivvrednosti. Litar kozjeg mleka, koje važi za najzdravije, prodajemo za 150 dinara – objašnjava Mirjana.

Porodičnom biznisu i gajenju koza i proizvodnji sira i mleka vratio se i Bogdanov sin Miroslav koji je završio elektrotehničku školu. Kako priča, radio je kod privatnika, ali je ipak odlučio da se prihvati ovog posla, budući da je to porodična tradicija i da imaju odlične uslove za uspešno bavljenje kozarstvom.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

1 Komentar
  1. Postovani,
    Moji roditelji proizvode cist kozji sir, od rase alpine, u selu Slatina blizu Brodareva. Da li postoji mogucnost otkupa sira ili da se prikljuce vecim proizvodjacima da bi svoje proizvode plasirali na trziste za pocetak?
    Hvala unapred na odgovoru,
    Srdacan pozdrav

Оставите одговор